Senioren begeleiding

Als je hond of kat ouder wordt, brengt dat nieuwe gezondheidsuitdagingen met zich mee. Daarom is de seniorenbegeleiding belangrijk.

seniorencheck hond kat

Begeleiding oudere hond en kat

Het gezegde ‘ouderdom komt met gebreken’ geldt ook voor oudere honden en katten.

Net zoals bij mensen, betekent ouder worden bij dieren ook dat de kans op bepaalde gezondheidsproblemen groter wordt. Bovendien zijn er ouderdomsklachten waar je hond of kat last van kan hebben.

Ná de jonge jaren treden er langzaamaan veranderingen op in het gedrag van je steeds ouder wordende hond of kat. Omdat jij jouw hond of kat iedere dag ziet en de verandering heel geleidelijk gaat, vallen aandachtspunten jou misschien niet direct op. Daarnaast kan het lastig zijn om zelf te zien of een ouderdomskwaal ernstig is of niet en om in te schatten in hoeverre jouw huisdier ergens last van heeft.  

Soms horen wij een alerte eigenaar zeggen dat zijn oudere hond of kat veel eet, meer slaapt en minder soepel beweegt. Dit lijkt heel normaal, maar is dat eigenlijk wel zo? Er zijn veelvoorkomende ouderdomskwalen bij katten en bij honden, die je misschien niet direct herkend.

Lees er meer over:

Speciaal voor de oudere hond of kat bieden wij gratis seniorenbegeleiding, waarbij we de gezondheid van jouw ouder wordende hond of kat in de gaten houden. Vaak signaleren wij problemen vroegtijdig, die je als eigenaar over het hoofd ziet of waarvan je denkt dat deze bij het ouder worden hoort.

Wanneer is een oudere hond of kat een senior?

Bij honden is het wisselend wanneer van een senior hond word gesproken. Over het algemeen leven grotere honden minder lang en krijgen zij ook eerder te maken met ouderdomsverschijnselen. Hoe groot de hond is bepaalt dus wanneer we over een senior hond spreken. Bij grote hondenrassen is dit al vanaf 5 jaar zijn, bij kleine hondenrassen vanaf 8-jarige leeftijd.

Katten worden gemiddeld zo’n 14 tot 18 jaar. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Tegenwoordig zien we het steeds vaker dat katten ouder worden dan 18 jaar, omdat de dierenzorg steeds beter wordt. Een kat is vanaf een jaar of 8 een senior kat. Vanaf deze leeftijd zullen katten wat minder actief zijn. Ze slapen meer en doordat ze minder lichaamsbeweging hebben zal hun spiermassa afnemen.

Is jouw hond of kat senior? Maak dan gebruik van onze seniorbegeleiding en voorkom gezondheidsproblemen.

Over de seniorenbegeleiding

Voorafgaand aan de afspraak met de paraveterinair, vragen we jouw huisdier eens goed te observeren. Wat valt je op in zijn of haar gedrag? De dingen die jou opvallen bespreken we samen.

Daarnaast doen we tijdens onze afspraak een algehele gezondheidscheck van jouw maatje. Zo brengen we samen in kaart hoe het met jouw oudere hond of kat gesteld is. Komen er problemen naar voren? Dan kunnen we daar vroegtijdig actie op ondernemen. Dit kan veel leed voorkomen.

Heb jij een oudere hond of kat? 

Wees gezondheidsproblemen voor en maak gebruik van onze gratis seniorenbegeleiding.

team Dijkstra dierenkliniek dierenarts Arnhem