De oudere kat

team Dijkstra dierenkliniek dierenarts Arnhem

Net zoals bij mensen, betekent ouder worden bij dieren ook dat de kans op bepaalde gezondheidsproblemen groter wordt. Lees meer over veelvoorkomende ouderdomskwalen bij katten.

Over de oudere kat

Het is van groot belang om een oudere kat seniorenvoeding te gaan geven van een goede kwaliteit. In deze voeding zijn de vitaminen, mineralen en eiwitten zo aangepast dat de voeding veelvoorkomende “ouderdomskwalen” kan helpen verminderen of zelfs voorkomen. Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole zal de dierenarts de kat goed onderzoeken, wat van groot belang is om eventuele kwaaltjes eerder op te sporen.

Nierfalen

Bij oudere katten komen nierproblemen helaas veel voor. Als je een kat met nierproblemen hebt, dan is het verstandig om hem op een speciaal nierdieet te zetten. Dat betekent dat de kat voeding eet waar weinig eiwitten en zout in zitten, wat de verdere beschadiging van de nieren uitstelt.

De verschijnselen van (beginnend) nierfalen bij de kat zijn:

  • Veel drinken en plassen
  • Vermageren en minder eten
  • Misselijkheid (braken)
  • Sloomheid/veel slapen
  • Slechte adem

Als je een oudere kat hebt is het aan te raden om deze regelmatig te laten controleren en preventief bloedonderzoek te laten doen. Als je er snel bij bent is een achteruitgaande nierfunctie te ondersteunen met voeding en medicijnen, waardoor het complete falen van de nieren uit te stellen is. Vaak krijgt een kat pas écht klachten als de nieren al te ver beschadigd zijn. Door dat de nieren slecht werken moet het hart ook harder gaan werken en kunnen hartproblemen en een hoge bloeddruk ontstaan.

Gebitsproblemen

Gebitsproblemen komen veel voor bij oudere katten omdat de meeste mensen de tanden van de kat niet poetsen. Er vormt zich tandplak op de tanden en kiezen en hier komen steeds meer laagjes overheen en uiteindelijk ontstaat er tandsteen door mineralisatie van de tandplak. Daardoor kan het tandvlees ontstoken raken, wat een pijnlijke zaak kan zijn voor de kat.
Het is daarom verstandig om goed het gebit van uw kat in de gaten te houden. Bij de jaarlijkse controle en vaccinatie kijkt de dierenarts ook naar het gebit en stelt indien nodig een gebitsbehandeling voor.

Schildklierproblemen

Bij oudere katten komen schildklierproblemen veel voor, dit noemen wij ‘hyperthyreoïdie’. Dat betekent dat je kat een te snel werkende schildklier heeft.

De verschijnselen van hyperthyreoïdie zijn:

  • Meer eten dan normaal en toch vermageren
  • Meer drinken en plassen
  • Onrustig en actief

Als de schildklier te snel werkt betekent dit dat de stofwisseling van je kat ook veel te snel gaat.

Het gevolg? Naast bovenstaande symptomen gaat het hart van je kat misschien ook overuren draaien, waardoor er een hartprobleem bij kan komen.

Om vast te stellen dat je kat een schildklierprobleem heeft is het verstandig om hem te laten onderzoeken en een bloedonderzoek te doen. In de bloedwaarden kunnen we zien of de schildklier te snel werkt. Bij een lichamelijk onderzoek is vaak te voelen dat de schildklier vergroot is.

Als er dan blijkt dat de schildklier inderdaad te snel werkt, kan dit geremd worden door middel van medicatie. De kat moet die medicijnen dan voor de rest van zijn leven krijgen.

Gewrichtsproblemen

Net als bij oudere mensen, komen gewrichtsproblemen ook voor bij oudere katten. Dit heet ook wel artrose.

Katten met artrose kunnen niet meer goed springen, zijn wat stijver en bewegen zich minder. Soms zijn de klachten zo erg dat de kat niet meer op de kattenbak gaat omdat het te pijnlijk voor hem is om in de bak te klimmen. Op het moment dat een kat echt veel last heeft van artrose, kan je hem medicatie geven om de pijn te bestrijden. Vaak leven katten hier helemaal door op. De kat zal de medicatie echter wel voor de rest van zijn leven moeten krijgen.

Lees meer over artrose bij katten.

Dementie bij de ouder wordende kat

Je kunt dementie bij katten herkennen aan de volgende dingen:

  • De kat lijkt verward
  • Onzindelijkheid (weet niet meer waar de kattenbak is)
  • Veel mauwen en “roepen”
  • De kat gaat naar buiten maar raakt verdwaald

Als je vermoedt dat je kat dement is, dan is het verstandig om hem te laten controleren. Op basis van onze bevindingen kunnen wij een voedingssupplement voorschrijven dat de stress en onrust een beetje weg neemt.

team Dijkstra dierenkliniek dierenarts Arnhem

Advies nodig?