Röntgenfoto & Echo

Röntgenfoto’s en echo’s worden bijvoorbeeld bij dieren gemaakt als ze kreupel lopen, benauwd zijn, buikpijn hebben of voor officiële foto’s van rashonden. Of als je huisdier (misschien) drachtig is.

Wat is een röntgenfoto eigenlijk precies? Het is een foto die met behulp van een speciaal apparaat en röntgenstraling wordt gemaakt. Hiermee krijg je foto’s waarop de binnenkant van het lichaam van je huisdier te zien is. Daarom kunnen röntgenfoto’s gebruikt worden om te bekijken of jouw dier iets gebroken heeft, of om te controleren op heup- en/of elleboogdysplasie bij rashonden.

Een röntgenapparaat is een van onze onmisbare apparaten. Van hart, tot longen, tot botten, we kunnen daar erg veel op zien. Het gevolg? We kunnen nog beter richting geven aan een behandelplan voor jouw dier. Indien nodig kunnen we snel extra expertise aanvragen bij een specialist radioloog .

Ook kunnen we een echo maken van de buikholte van je huisdier. Met een echo kunnen we de organen in beeld brengen en zorgen dat we je dier nog beter kunnen helpen. Echo’s worden ook gebruikt om te controleren of je hond of kat drachtig (oftewel: zwanger) is. 

Wil je hier meer over weten? Kijk dan gerust even verder op deze pagina.

Officiële röntgenfoto’s

Wil je een keer een nestje met jouw rashond of ben je een volleerd fokker?

Voor een aantal rashonden heeft de Raad van Beheer vastgelegd dat heupen en ellebogen gecontroleerd moeten worden op Heupdysplasie (HD) en/of elleboogdysplasie (ED). Op deze manier probeert de rasvereniging samen met de Raad van Beheer ervoor te zorgen dat er alleen gefokt wordt met honden met goede heupen en ellebogen. De röntgenfoto’s voor deze controle worden daarom ook echt beoordeeld door een daarvoor aangestelde commissie bij de Raad van Beheer.

Uiteraard kun je bij ons terecht voor deze officiële röntgenfoto’s van de heupen en/of de ellebogen van jouw hond.

Röntgenfoto’s van de heupen

Voor het maken van officiële röntgenfoto’s van de heupen is de minimale leeftijd 12 maanden. 

Voor een aantal honden geldt een uitzondering, deze rassen moeten 18 maanden oud zijn:

 • Berghond van de Maremmen
 • Bordeaux Dog
 • Bullmastiff
 • Duitse dog
 • Landseer ECT
 • Leonbergse Hond
 • Mastiff
 • Mastino Napoletano
 • Newfoundlander
 • Pyrenese Berghond
 • Sint Bernard

Röntgenfoto’s ellebogen hond

Voor onderzoek naar de ellebogen moet de hond minimaal 18 maanden oud zijn. De Golden Retriever, Labrador Retriever, Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Flatcoated Retriever, Duitse Herdershond en Rottweiler zijn hierop een uitzondering. Zij kunnen het onderzoek al vanaf 12 maanden oud ondergaan.

Voor Labrador Retrievers, Golden Retrievers, Rottweilers, Berner Sennenhonden, Duitse Herders en Bordeaux Doggen gelden er rasspecifieke bepalingen. Daardoor moeten er bij deze honden vier verschillende foto’s van elke elleboog gemaakt worden. Elk vanuit een andere opnamerichting. Voor alle andere rashonden volstaat een artroseonderzoek, waardoor er slechts twee opnamerichtingen per elleboog nodig zijn. 

Hoe gaat het maken van röntgenfoto’s te werk?

Voor het maken van röntgenfoto’s wordt jouw hond onder sedatie gebracht. Dit is minder stressvol voor de hond en bovendien geeft dit een betrouwbaardere uitslag. Het maken van deze speciale röntgenfoto’s is namelijk gebonden aan strikte regels. Voor de voorwaarden die verder betrekking hebben op het maken van deze officiële röntgenfoto’s verwijzen wij je naar de voorwaarden van de Raad van Beheer.

Voorbereiding van de afspraak

Voordat je  naar ons toekomt voor de röntgenfoto’s moet je een account hebben bij de Raad van Beheer. Heb je deze nog niet, dan kan je dit hier aanmaken.

Het email-adres dat hierbij is opgegeven, de stamboom van je hond én het eigendomsbewijs van de Raad van Beheer moeten worden mee genomen naar de afspraak. Deze zijn noodzakelijk voor het indienen van een beoordelingsverzoek.

Wij halen de gegevens van je hond direct op uit onze database. Dit gebeurt aan de hand van het chipnummer van de hond en de postcode die staat vermeld op het registratiebewijs. Aan de hand van de gegevens op het registratiebewijs kunnen we de identiteit van de hond controleren. Breng het registratiebewijs dus mee als je naar ons toekomt.

Meer informatie over röntgenfoto’s

Wil je meer weten over (officiële) röntgenfoto’s en de kosten die hieraan verbonden zijn? Over wat Dijkstra Dierenkliniek nog meer voor jou als fokker van rashonden kan betekenen? Of wil je een keer een gelegenheidsnestje bij jou hond? Dat is fantastisch leuk, en nog leuker als je precies weet waar je op moet letten. We helpen je met al deze vragen graag verder.

Röntgenfoto’s bij ziekte

Als je huisdier bepaalde klachten heeft kunnen we er ook voor kiezen om een röntgenfoto te maken. Bijvoorbeeld als we denken dat je huisdier misschien een pootje heeft gebroken, als er sprake is van bepaalde ademhalingsproblemen of als je dier een niet-eetbaar voorwerp heeft ingeslikt. Op de foto hiernaast zie je hoe ons röntgenapparaat eruit ziet.

Het kan zijn dat je dier tijdens de procedure onder narcose gebracht moet worden als dat minder stressvol voor je dier is. Bij het maken van de foto’s moet je huisdier namelijk stil op de tafel liggen en dat kan erg gek zijn voor hem of haar. 

Tijdens het maken van de foto kan je niet in dezelfde ruimte zijn als je dier, omdat er bij het maken van de röntgenfoto straling vrijkomt. Een enkele keer daaraan blootgesteld worden is niet slecht voor de gezondheid van een dier of mens, maar het is beter om het te vermijden als het niet nodig is.

Echo’s

Ons echoapparaat is onmisbaar geworden in de praktijk. Wij kunnen daarmee de organen in de buik of het hart in beeld brengen wat ons helpt jouw huisdier nog beter te kunnen helpen en begeleiden.

De echo wordt ook vaak ingezet voor het vaststellen van een eventuele dracht bij de hond of kat.

Wil je weten of jouw hond of kat drachtig oftewel zwanger is? Dan plannen we daarvoor een ‘echo dracht’ in. Deze echo kun je het beste laten maken vanaf  dag 28 tot dag 35 van de dracht.

Net als bij mensen kunnen we dan zien of jouw hond of kat daadwerkelijk drachtig is en soms kunnen we zelfs inschatten hoeveel kittens of puppy’s er in de buik van je huisdier zitten. Zeker weten doe je het echter niet daarvoor is een röntgenfoto nodig een week voor de uitgerekende datum.

Ben je van plan om je hond of kat een nestje te laten krijgen? Of denk je dat je huisdier drachtig is? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over het fokken met je huisdier of om een afspraak te maken voor een echo.  

Maak een afspraak

Heb jij röntgenfoto’s nodig? Maak een afspraak en kom even langs.

Dijkstra Dierenkliniek is gevestigd aan de Bergamotte 1 in Schuytgraaf – Arnhem.

Kom je met de auto, dan kun je achter de kliniek parkeren.
Ga je met het OV? Er is een bushalte om de hoek.

Ziek worden of een ongeluk plan je niet. Daar houden we tijd voor vrij.
Voor vandaag nog een afspraak maken? Bel: 026 3830138

Dijkstra dierenkliniek