Castratie & Sterilisatie
Jouw hond, kat of konijn laten castreren of steriliseren? Dat kan bij Dijkstra Dierenkliniek in Arnhem (Schuytgraaf). Maak een afspraak of lees meer over onze werkwijze.
, katJouw huisdier laten castreren of steriliseren kun je als spannend ervaren. Het is toch een ingreep die onder narcose plaatsvindt.
Maar wees gerust, jouw huisdier is bij ons in goede handen. Vrijwel dagelijks voeren wij castraties en sterilisaties uit. Dat betekent niet dat we er aan voorbij gaan dat het voor jou en het dier wel heel spannend is. We leggen je daarom graag uit wat er precies gebeurt als je jouw huisdier laat steriliseren of castreren.
Werkwijze sterilisatie en castratie
Pre-operatief
Eerst wordt samen met jou de vragenlijst bij de pre-operatiebrief doorgenomen. Deze ontvang je vooraf per e-mail. Dan nemen we je hond van je over en krijgt ze een lekker plekje in de opname.
Narcose
Als het bijna tijd is voor de operatie kijken we jouw hond nog een keer goed na. Is alles goed, dan krijgt ze alvast haar pijnstilling. Ondertussen kiezen we de juiste narcose. Wanneer het echt zo ver is, wordt je hond, kat of konijn onder narcose gebracht.
Intubatie, wassen en scheren
De eerste stap van de operatie is om het dier te intuberen. Dat betekent dat je huisdier een buisje in de luchtpijp krijgt dat de luchtweg open houdt. Door het buisje kan zuurstof en gasnarcose toegediend worden.
Vervolgens wordt jouw huisdier onder constant toezicht en constante controle voorbereid voor de operatie. Jouw huisdier moet namelijk geschoren en gewassen worden.
Bewaking en beademing
Zodra dat klaar is, rijden we je huisdier de operatiekamer in en leggen we hem aan de bewaking en de beademing. Er moet steriel gewerkt worden in de operatiekamer, dus als jouw huisdier eenmaal binnen is, moet alles netjes en schoon zijn. Pas als dat zo is, begint de operatie.
Operatie
Bij de castratie wordt een kleine incisie in de huid voor het scrotum gemaakt van waaruit de testikels één voor één naar buiten worden geduwd. Iedere testikel ‘hangt’ aan een streng, die bestaat uit de zaadleider en een groot bloedvat. De bloedvaten en zaadleiders worden afgebonden en de testikels weggehaald. Vervolgens wordt het wondje gehecht.
Sterilisaties voeren wij meestal laparoscopisch uit (via een kijkoperatie).
Wakker maken
Wanneer de hechtingen op hun plaats zitten, worden de spullen aan de kant gereden en wordt jouw hond, kat of konijn van de narcose afgehaald. Ondertussen is het opnamehok al klaargemaakt voor het herstel. Daar wordt jouw huisdier onder toezicht wakker gemaakt. We monitoren de lichaamstemperatuur en de zuurstofflow heel goed. Is het een hond die behandeld is? Zodra het kan wordt jouw hond even uitgelaten.
Herstel
Als je je huisdier ophaalt, geven we je uitleg over de dingen waar je op moet letten na een operatie en krijg je informatie over de pijnstilling die je thuis nog mag geven. Deze informatie wordt ook op een nazorgformulier mee gegeven. Is alles duidelijk? Dan mogen jij en je maatje weer lekker naar huis!

Laparoscopische sterilisatie
Bij een laparoscopische sterilisatie wordt de sterilisatie uitgevoerd door middel van een kijkoperatie. Een stuk fijner voor jouw huisdier.
Over de laparoscopische sterilisatie
Meer over castratie en sterilisatie
Wat betekent het nu precies, castreren of steriliseren? En wat is het verschil? Castreren is het verwijderen van de zaadballen van een mannelijk dier. Bij de sterilisatie van het vrouwelijke dier verwijderen we de eierstokken en/of de baarmoeder. Eigenlijk heet dit ook castreren, maar in de volksmond noemt men het steriliseren. Voor de duidelijkheid hebben wij het dus over steriliseren als het gaat om een vrouwelijk dier.
Als baasje van een huisdier kun je ervoor kiezen om hem of haar één van deze operaties te laten ondergaan. Je kunt hiervoor kiezen in verband met gezondheidsredenen: als je niet wilt fokken met een vrouwtjesdier, kan het beter zijn voor haar gezondheid om haar te laten steriliseren. Het castreren van een mannetjesdier kan ervoor zorgen dat er minder probleemgedrag ontstaat. Ongecastreerde mannetjes zijn namelijk vaak dominanter dan gecastreerde mannetjes, waardoor het soms voor de omgeving van een huisdier fijn is als hij gecastreerd wordt.
Voor verschillende diersoorten gelden echter verschillende overwegingen als het gaat om castreren of steriliseren. Lees hieronder verder over deze procedures bij honden, katten en konijnen.
Castratie of sterilisatie konijn
Niet alleen honden en katten kunnen gesteriliseerd of gecastreerd worden. Ook voor konijnen is het mogelijk om deze operatie te...
Castratie of sterilisatie kat
Waarom je kat laten steriliseren of castreren? Sterilisatie kat Een poes kan gesteriliseerd worden om gezondheidsproblemen zoals...
Castratie of sterilisatie hond
Sterilisatie hond Voor teefjes (vrouwtjeshonden) geldt dat het beste tijdstip voor sterilisatie tussen de eerste en de tweede...
Maak een afspraak
Dijkstra Dierenkliniek is gevestigd aan de Bergamotte 1 in Schuytgraaf – Arnhem.
Kom je met de auto, dan kun je achter de kliniek parkeren.
Ga je met het OV? Er is een bushalte om de hoek.
Ziek worden of een ongeluk plan je niet. Daar houden we tijd voor vrij.
Voor vandaag nog een afspraak maken? Bel: 026 3830138
