Tandheelkunde
Dijkstra Dierenkliniek is sterk in tandheelkunde. Dat wat je van een tandarts kunt verwachten, kun je ook van ons verwachten voor jouw huisdier.
Heeft jouw hond of kat last van tand- of tandvleesproblemen? Maak een afspraak.
,Gebitsproblemen
Veel huisdieren hebben last van hun gebit. Over het algemeen wordt het gebit van dieren minder goed verzorgd dan dat van een mens. Maar de problemen die dat oplevert, zijn wel hetzelfde als bij de mens. Een dier laat het niet zo snel merken dat er problemen zijn met het gebit. Zonder periodieke gebitscontroles, komen gebitsproblemen vaak pas laat aan het licht.
Veelvoorkomende gebitsproblemen bij honden en katten
Door weinig of slecht poetsen kan tandplak problemen veroorzaken. Tandplak op en onder het tandvlees leidt tot tandsteen en tandvleesontsteking (gingivitis). Dit is nog te herstellen door het gebit, met name ook onder het tandvlees, te reinigen. Met een regelmatige gebitsreiniging kunnen verdere problemen worden voorkomen.
Als ontstekingen niet worden behandeld, kunnen ook het kaakbot en de tand zelf ontstoken raken. Dit heet parodontitis. Dit proces is onomkeerbaar. Wanneer het kaakbot en de tand eenmaal zijn aangetast, is dit niet meer te herstellen en zal de tand verwijderd moeten worden om de pijn te stoppen en verdere ontstekingen te voorkomen.
Bovendien leiden een ontstoken kaakbot en tanden vaak tot andere gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, maar vooral ook ongemak voor het dier. Net als bij de mens is een ontstoken kies bij een hond en kat pijnlijk.
Gebitsproblemen bij jonge dieren
Soms is er al sprake van plak en tandvleesontsteking bij jonge tot zeer jonge dieren. De ontsteking komt dan door een te heftige reactie van het lichaam op de tandplak. Onderzoek heeft uitgewezen dat er bij 25% van de honden en katten onder de 4 jaar al gebitsproblemen zijn.
Vooral kleine hondenrassen zijn gevoelig voor tandvleesontsteking en parodontitis, maar ook grotere rassen, zoals de Greyhound kunnen daar heel gevoelig voor zijn. Ook bij katten worden de problemen bij bepaalde rassen vaker gezien, zoals de Main Coon, Abbesijn en de Somali.
Ook voor jonge dieren is een periodieke gebitscontrole van belang. En al helemaal als er erfelijke aanleg is voor gebitsproblemen.
Tandheelkundige behandeling bij de dierenarts
Net als bij de tandarts die wij regelmatig bezoeken, zijn er voor jouw huisdier verschillende soorten behandelingen.
- Gebitsreiniging – de meest voorkomende behandeling
- Chirurgische ingrepen – waaronder het trekken van tanden en kiezen
Gebitsreiniging
De meest voorkomende behandeling is de gebitsreiniging. Idealiter zou iedere hond of kat jaarlijks een gebitsreiniging moeten krijgen. Bij problemen of erfelijke aanleg zelfs vaker.
Een gebitsreiniging bij een huisdier kan niet zonder narcose. Gelukkig merkt een dier daar niets van, maar voor baasjes kan dit nog wel eens spannend zijn. Maar bedenk je dan dat 1 of 2 keer per jaar onder narcose gaan voor een reiniging van het gebit, veel gezonder is dan wachten op de ongezonde en nare gevolgen van een slecht gebit.
Eenmaal onder narcose wordt het gebit beoordeeld. We zien alleen de kronen van de elementen. Maar natuurlijk zijn de wortels van de tanden en kiezen minstens zo belangrijk.
Aan de hand van de beoordeling van de tanden en kiezen wordt gekeken of er ook röntgenfoto’s van het gebit moeten worden gemaakt. Met de röntgenfoto’s krijgen we beeld van de wortels en het kaakbot. Ook beoordelen we het tandvlees.
Vervolgens reinigen we het gebit. Dit wordt veelal gedaan door de paraveterinair die hiervoor is opgeleid. Al het tandsteen en plak wordt verwijderd, en onder het tandvleesrandje wordt het goed schoongemaakt. Daarna worden de tanden en kiezen gepolijst.
In de recovery worden de patiënten begeleid bij het uitslapen van de narcose. Bij het ophalen van jouw hond of kat vertellen we wat er gedaan is, hoe het verlopen is, laten we je de röntgenfoto’s zien en helpen we je op weg in de nazorg voor thuis. Enkele weken of maanden later mag je langskomen voor een gratis controle van het gebit bij de paraveterinair. Het zou super zijn als je onze adviezen kunt opvolgen om een vervolgbehandeling zo lang mogelijk uit te stellen.
Tanden trekken
Op basis van de röntgenfoto’s kunnen we zien of er ontstekingen zijn die met het blote oog niet zichtbaar zijn en of er tanden of kiezen zijn die getrokken moeten worden. Het trekken van tanden en kiezen gebeurt meestal chirurgisch. Dat wil zeggen dat er afhankelijk van de kies, best wat handelingen mee gemoeid gaan en dat er mogelijkerwijs hechtingen geplaatst worden.
Ook als jouw huisdier tandvlees heeft dat dikker is dan het zou moeten zijn, de zogenaamde hyperplasie van de gingiva, dan zullen we deze corrigeren.
Het belang van gezonde tanden en tandvlees
Het verzorgen van de tanden, kiezen en het tandvlees van jouw huisdier vinden wij heel belangrijk. We zien vaak dat tandproblemen pas laat worden gesignaleerd. We helpen jou dan ook graag het gebit van jouw dier gezond te houden:
- Maak gebruik van de mogelijkheid om 2x per jaar het gebit gratis door onze paraveterinair te laten controleren
- We geven je graag advies over hoe je het gebit van jouw huisdier kunt verzorgen.
- We hebben de juiste producten in huis voor de verzorging van het gebit. We adviseren je graag welke producten het best geschikt zijn voor jouw huisdier.

Waarom een tandheelkundige behandeling bij Dijkstra Dierenkliniek
- Onze dierenartsen zijn aanvullend opgeleid in tandheelkunde
- Al 15 jaar zijn wij naast dierenartsen ook dierentandartsen
- Dagelijks behandelen wij honden en katten en voeren we zowel routinematige controles en gebitsreiniging, als ingrepen zoals het trekken van tanden en kiezen.
- We begrijpen dat een behandeling spannend kan zijn. Bij ons zijn jullie in goede handen.
Maak een afspraak
Vermoed je dat jouw hond of kat gebitsproblemen heeft? Komt er een vieze geur uit zijn of haar bek? Maak een afspraak en kom even langs, dan beoordelen we graag hoe we jouw maatje het beste kunnen helpen.
Dijkstra Dierenkliniek is gevestigd aan de Bergamotte 1 in Schuytgraaf – Arnhem.
Kom je met de auto, dan kun je achter de kliniek parkeren.
Ga je met het OV? Er is een bushalte om de hoek.
Ziek worden of een ongeluk plan je niet. Daar houden we tijd voor vrij.
Voor vandaag nog een afspraak maken? Bel: 026 3830138
