Chirurgie
De operatie van jouw hond of kat
Is een operatie van jouw hond, kat, konijn of knaagdier nodig, dan is jouw huisdier bij ons in goede handen. Dijkstra Dierenkliniek is gespecialiseerd in chirurgie.
De operatie van jouw hond of kat kan spannend voor jullie beide zijn. Al is jouw maatje vaker geopereerd, dan nog blijft het spannend. Bij Dijkstra Dierenkliniek is jouw hond of kat in goede handen. Onze dierenartsen hebben zich gespecialiseerd in chirurgie.
Operaties bij honden en katten
Dagelijks voeren we operaties uit bij Dijkstra Dierenkliniek. Van routinematige operaties tot levensreddende ingrepen na een ongeluk.
Veel voorkomende operaties in onze praktijk zijn de castraties en sterilisaties van honden, katten, knaagdieren en konijnen. Sterilisaties gebeuren vrijwel altijd met een kijkoperatie. Hoe dat werkt, en waar je als eigenaar rekening mee moet houden, vind je op onze pagina over de laparoscopische sterilisatie.
Andere operaties die we regelmatig uitvoeren in onze praktijk zijn:
- Het verwijderen van bulten of tumoren onder de huid
- Keizersnedes
- Buikoperaties, zoals het verwijderen van een tennisbal uit de darm bij de hond, tot een blaassteen uit de blaas bij honden, katten, konijnen of cavia’s.
- Ooglidcorrecties bij bijvoorbeeld hangende oogleden of oogleden die juist naar binnen krullen
- Ingrepen aan het oor, de bek, de huid en staart
- Amputaties
De voorbereiding op de operatie
Je krijgt van ons vooraf (tenminste als het geen spoedgeval is) een pre-operatiebrief gemaild, waarin je alle uitleg krijgt over de narcose en de adviezen voor een goede voorbereiding thuis. Zo krijg je een vragenlijst toegestuurd die we gebruiken bij de operatie en ontvang jij onze adviezen voor de juiste voorbereiding van de operatie van jouw maatje.
De operatie
Jouw dier wordt bij de opname in de kliniek voor een operatie eerst lichamelijk onderzocht en gewogen. Afhankelijk van de leeftijd en de antwoorden in de vragenlijst, wordt er een pre-anesthetisch bloedonderzoek uitgevoerd. Dit doen we om een de gezondheid van jouw huisdier zo goed mogelijk in kaart te brengen. Zo kijken we onder andere naar de orgaanfuncties van het dier. De informatie gebruiken we om de juiste narcose te bepalen en eventuele aanvullende maatregelen te nemen om de risico’s van de operatie en de narcose te beperken.
Zijn we zo ver? Dan wordt jouw huisdier onder narcose gebracht met een injectie en indien nodig wordt deze narcose aangevuld met narcosegas.
De bewaking tijdens de operatie
Onze operatiekamer is uitgerust met een gasnarcose-apparaat en moderne bewakingsapparatuur waarmee we de hartslag (ECG), de zuurstofsaturatie, de CO2 (koolstofdioxide) en temperatuur monitoren en waar nodig de narcose kunnen bij sturen tijdens de ingreep.
Na de operatie
Na de operatie zelf is een goede nazorg van de hoogste prioriteit. Je huisdier wordt in een rustige en warme omgeving (de recovery ruimte) gelegd om onder toezicht van de paraveterinair bij te komen uit de narcose. In deze ruimte krijgt je dier ook extra zuurstof toegediend en op een nader te palen moment een injectie om hem of haar weer wakker te maken. Jouw huisdier kan pas mee naar huis als hij of zij helemaal wakker is en goed in de benen is.
Bij het ophalen krijg je van ons mondelinge uitleg over de ingreep en de nazorg, maar voor de duidelijkheid en om thuis na tezen, krijg je de adviezen en medicatie voorschriften ook als nazorgformulier mee naar huis

Waarom een operatie bij Dijkstra Dierenkliniek
- Onze dierenartsen zijn aanvullend opgeleid in chirurgie
- Al 15 jaar voeren wij dagelijks operaties uit
- In onze praktijk maken we gebruik van de nieuwste technologieën
- We begrijpen dat een behandeling spannend kan zijn. Bij ons zijn jullie in goede handen.
Maak een afspraak
Verwacht je dat jouw huisdier geopereerd moet worden? Online kun je een afspraak maken voor een routinematige operatie. Is er iets aan de hand met jouw huisdier? Plan dan een afspraak voor een consult of neem even telefonisch contact op.
Dijkstra Dierenkliniek is gevestigd aan de Bergamotte 1 in Schuytgraaf – Arnhem.
Kom je met de auto, dan kun je achter de kliniek parkeren.
Ga je met het OV? Er is een bushalte om de hoek.
Ziek worden of een ongeluk plan je niet. Daar houden we tijd voor vrij.
Voor vandaag nog een afspraak maken? Bel: 026 3830138
