Gebitscontrole
Heerlijk, het gevoel van een pas gepoetst gebit. Toch? Voor een hond of kat is dat niet anders. Datzelfde geldt voor kiespijn of andere gebitsproblemen. Soms laat jouw hond of kat niet merken dat er iets mis is. Een regelmatige gebitscontrole is daarom noodzakelijk. Daarvoor kun je bij ons terecht.
Preventieve periodieke gebitscontrole
Zelf jaarlijks naar de tandarts, dan nog de kinderen en nu ook nog met de hond of kat? Is dat niet wat overdreven?
Nee. Je gaat zelf toch ook naar de tandarts omdat je wilt dat jouw gebit gezond blijft? Jij wilt ook geen pijn in je mond of andere gezondheidsproblemen die ontstaan door een slechte verzorging van het gebit. Voor huisdieren geldt precies hetzelfde.
Zelf voel je het als er iets mis is in jouw mond. Huisdieren geven dat amper aan. Ze gaan er heus niet minder door eten, want eten is van levensbelang. Hooguit kauwen ze minder en slikken ze het voedsel direct door. Als het zover is, dan ben je het stadium van voorkomen al voorbij.
Gebitscontrole voorkomt tandproblemen
Meestal kunnen tandproblemen voorkomen worden door goede verzorging en tijdelijke signalering van problemen. Regelmatig poetsen en het gebit, tandvlees en geur controleren, voorkomt problemen.
Wist je dat 25% van de honden tussen 1 en 4 jaar al in meer of mindere mate gebitsproblemen heeft? Dit loopt op tot 75% bij honden tussen 4 en 8 jaar.
Controleer het gebit van jouw hond of kat dan ook regelmatig, of laat het door ons doen als je niet weet waar je op moet letten. Hier onder leggen we je uit hoe je zelf het gebit kunt controleren en hoe het in zijn werk gaat als je bij ons komt voor een periodieke gebitscontrole.
Zelf regelmatig het gebit controleren
Om je te helpen zelf gebit- en tandvleesproblemen te signaleren geven we graag wat tips mee:
Neem even een momentje en ruik (!) de geur die uit de bek komt.
- Til de lip op en kijk naar de tanden en kiezen. Beoordeel daarvan de kleur en aanwezigheid van plak.
- Check ook de achterste kiezen.
- Kijk nóg eens in de bek maar dan vooral naar de kleur van de tandvleesrand bij de tanden, hoektanden en kiezen.
- Vergeet ook nu het tandvlees boven de achterste en zelfs de allerachterste kiezen niet
- Check het wangslijmvlies dat contact maakt met de achterste kiezen.
- Hopelijk heb je bij al deze stappen ook nog eens bewust geroken aan het gebit, strijk anders even met je vingers over het gebit en ruik vervolgens aan je vinger.
Ruikt het fris, zijn de tanden en kiezen mooi blank van kleur, en zie je geen rode randen op het tandvlees of geen rode plek op de binnenzijde van de wang? Dan zijn er geen signalen voor tandproblemen. Zijn er wel signalen van tandvlees- en gebitsproblemen? Kom dan even langs.
Gebitscontrole door de paraveterinair
Zijn er signalen van tand- of tandvleesproblemen, of lukt het je niet goed om zelf het gebit te beoordelen? Plan dan een controle van het gebit van je huisdier bij de paraveterinair.
Twee keer per jaar mag jouw hond of kat gratis op controle bij de paraveterinair. In februari, de maand van het gebit, doet de dierenarts gratis de controle.
Meestal kunnen wij samen met jou het gebit goed controleren, maar niet altijd. We hebben enige medewerking van de dieren nodig om dit veilig en met behoud van onze eigen vingers te kunnen doen.
Lukt het niet om de tanden, kiezen en het tandvlees te bekijken, dan kunnen we je alsnog verder helpen op basis van jouw bevindingen. Of, als er signalen zijn van problemen, een gebitsbehandeling inplannen.
