Dermatologie en allergie

Heeft je huisdier veel jeuk? Last van rode vlekken of bultjes? Dierenarts Dijkstra heeft niet een beetje, maar héél veel ervaring in de allergie en dermatologie bij huisdieren.

vaccineren kat

Dermatologie voor honden, katten, konijnen en knaagdieren

De huid is veel meer dan een omhulsel: het is één van de belangrijkste (en grootste) organen van het lichaam en onmisbaar voor het goed functioneren van de rest van de organen.

De huid heeft veel taken, zoals de bescherming tegen uitdroging en infecties, waarneming van aanraking en pijn, temperatuurregulatie en het is de “verklikker” van inwendige ziektes. De huid weerspiegelt dus echt de gezondheid!

Huidproblemen bij jouw huisdier kunnen dus veroorzaakt worden door externe factoren en interne factoren. De oorzaak is meestal niet direct duidelijk. Misschien ben jij ook al tijden aan het klungelen om jouw maatje van zijn huidproblemen af te helpen. Het is fijn als je dan met jouw huisdier terecht kunt bij een team van dierenartsen die zich toegelegd hebben op de dermatologie. Samen zorgen we er dan voor dat jouw huisdier weer ‘Lekker in z’n vel’ komt te zitten!

Tekenen dat er iets mis is met de huid

Jeuk is het meest voorkomende symptoom van huidklachten. Als een huisdier veel krabt, is dat een teken dat er iets aan de hand is. Maar krabben is niet het enige symptoom.

Huidproblemen herken je vaak doordat:

 • jouw huisdier veel likt, bijt, kauwt of krabt
 • met zijn kop schudt, of over de grond schuurt
 • de vacht stinkt
 • de vacht is dof
 • er ontstaan kale plekken
 • je ziet puistjes, roodheid of abcessen
 • de huid is droog en schilferig
 • jouw huisdier heeft veel haaruitval
 • je ziet korstjes op de huid
 • sleetje rijden

Wat moet je doen als je dier last heeft van huidproblemen?

Als jouw hond of kat last heeft van huidproblemen krijg je vaak (ongevraagd) advies: in het park, in de dierenwinkel, op de hondenschool… maar hoe goed bedoeld ook, deze adviezen leiden lang niet altijd tot verbetering. Wat voor het ene dier uitkomst biedt kan voor het andere juist averechts werken.

Dat komt omdat er veel verschillende oorzaken zijn van huidklachten. Een huidprobleem heeft in elk geval eigenlijk nooit een “quick fix”. Om te voorkomen dat jouw huisdier niet onnodig lang last heeft van de huidproblemen, kun je beter even langskomen.

Wij beschikken over de juiste uitgebreide kennis en ervaring om de oorzaak van de huidproblemen te achterhalen en een structurele oplossing te bieden.  

Dermatologie voor jouw hond of kat

Als eigenaar van een hond of kat vind je het verschrikkelijk om te zien dat jouw lieve huisdier last heeft van jeuk. De onrust, de rode plekken, de bultjes… je leeft mee en maakt je zorgen. 

Veel huisdiereigenaren die wij ontvangen in de kliniek hebben eerst zelf allerlei dingen geprobeerd. Vaak zonder langdurig resultaat, en komen moedeloos de kliniek binnen. Een deel van de huisdiereigenaren weet niet dat dierenartsen aanvullend opgeleid kunnen worden tot dermatoloog. 

Hanny Dijkstra, eigenaar van Dijkstra Dierenkliniek, heeft zich toegelegd op dermatologie en diverse scholing hiervoor gevolgd. Daardoor is de aanpak van Dijkstra Dierenkliniek ook niet gericht op symptoombestrijding, zoals je veel ziet bij dierenartsen zonder aanvullende kennis en opleiding op het gebied van dermatologie. 

Wij onderzoeken de oorzaak van de klachten. Soms is het simpel en worden klachten veroorzaakt door vlooien, teken of andere parasieten die op de huid zijn gekomen. Maar vaak ligt de oorzaak in het dier zelf en is er sprake van een onderhuidse oorzaak, problemen met organen of spelen er allergieën. 

Op basis van de klachten van jouw huisdier gaan we aan de slag met een stappenplan om de oorzaak te achterhalen.

 

Wist je dat

Wist je dat huisdieren, net als wij mensen, veel last kunnen hebben van allergieën? Onderzoek wijst uit dat zo’n 6% van alle honden en katten last heeft van een allergie. Meestal gaat het niet om een voedselallergie, zoals baasjes al snel vermoeden. Dit is slechts 0,6%. De meeste dieren zijn allergisch voor vlooienbeten en stofjes in of buitenshuis. Zoals pollen, huidschilfers en huisstofmijt.

Allergie bij huisdieren

Als parasieten en huidinfecties zijn uitgesloten als oorzaak voor jeuk, wordt een allergie waarschijnlijk.

Een allergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem van het lichaam. Soms maakt een dier antilichamen tegen een stof (meestal eiwit) waarvoor dat helemaal niet nodig is, bijvoorbeeld tegen kippeneiwit of pollen. Dit heet sensibiliseren.

De volgende keer dat het dier met die stof in aanraking komt, zal het immuunsysteem heel fel reageren, en ontstaan er klachten. Een allergie kan dus ook optreden tegen een stof waar het dier al heel vaak mee in aanraking is geweest, alleen was het dier toen nog niet gesensibiliseerd. Een allergie kan dus ook op later leeftijd ontstaan.

Veel voorkomende allergieën

Lijkt het er op dat de klachten van jouw huisdier veroorzaak worden door een allergie, dan onderzoeken we allereerst de volgende allergieën:

 • vlooienallergie (meest voorkomend) 
 • contactallergie
 • voedselallergie
 • atopische dermatitis/atopie

Bij atopie is de allergie vaak erfelijk bepaald en krijgt het dier op jonge leeftijd al klachten. Atopie is een reactie op “iets uit de omgeving”, zoals bijvoorbeeld specifieke grassen of pollen, mijten en insecten.

We voeren vaak bloedonderzoek uit en doen een huidtest op meest voorkomende prikkels om de bron van de allergie te achterhalen. Bij atopie is immunotherapie vaak ook mogelijk, waardoor medicatie niet nodig is.

team Dijkstra dierenarts arnhem schuytgraaf

Waarom dermatologie bij Dijkstra Dierenkliniek Arnhem?

 • Onze dierenartsen hebben diverse aanvullende opleidingen gevolgd op het gebied van dermatologie
 • Daarin hebben we inmiddels jarenlange praktijkervaring 
 • Vanuit heel Arnhem en de wijde omgeving komen veel honden en katten bij ons over de vloer met ogenschijnlijk onverklaarbare huidklachten.

Maak een afspraak

Heeft jouw hond, kat of konijn huidklachten of bulten? Wil je een structurele oplossing voor jeuk? Maak een afspraak voor een huidconsult en kom langs. Samen beoordelen we hoe we jouw maatje het beste kunnen helpen.

Dijkstra Dierenkliniek is gevestigd aan de Bergamotte 1 in Schuytgraaf – Arnhem.

Kom je met de auto, dan kun je achter de kliniek parkeren.
Ga je met het OV? Er is een bushalte om de hoek.

Ziek worden plan je niet. Daar houden we tijd voor vrij.
Voor vandaag nog een afspraak maken? Bel: 026 3830138
Dijkstra dierenkliniek