De oudere hond

team Dijkstra dierenkliniek dierenarts Arnhem

Als een hond bejaard wordt, spreken we van een senior hond. Bij grote hondenrassen is dit soms al vanaf 5-jarige leeftijd, bij kleine hondenrassen vanaf 8-jarige leeftijd.

Een ouder wordende hond krijgt vaak te kampen met gezondheidsproblemen. Je kunt voor de hond het ongemak dat deze gebreken met zich meebrengt aanzienlijk verminderen.

Gehoorverlies

Wanneer je hond zijn gehoor verliest, dan kan het zijn dat je moet gaan communiceren met handgebaren in plaats van gesproken commando’s. Als dit geen onderdeel was van zijn eerdere training, dan kan het tijd zijn voor een kleine opfriscursus. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen oude honden best nieuwe trucjes leren en zullen ze blij zijn met de aandacht en mentale stimulatie.

Artrose

Het meest voorkomende probleem bij de oudere hond is het ontstaan van artrose in de gewrichten. Dit is een vervelend en pijnlijk probleem. Gelukkig is er wel behandeling mogelijk. Zie hiervoor dit artikel over artrose bij de hond.

Incontinentie

Een ander vaker voorkomend probleem is incontinentie. Zowel bij reuen als bij teven. Ook hiervoor is een bezoek aan Dijkstra Dierenkliniek raadzaam; een oplossing is vaak mogelijk.

Dikker worden

Honden die ouder worden hebben minder calorieën nodig om goed gevoed te zijn en zijn gevoeliger voor gewichtstoename vanwege hun verminderde fysieke activiteit. De juiste voeding is hierbij van essentieel belang. Overleg met ons welke voeding geschikt is voor uw oudere hond.

Verminderde weerstand

Net als oudere mensen hebben ook oudere honden een licht verminderde weerstand. Het is daarom belangrijk om uw hond jaarlijks door de dierenarts te laten onderzoeken en vaccineren.

team Dijkstra dierenkliniek dierenarts Arnhem

Advies nodig?