Fok- en dracht-begeleiding

Een nestje: hartstikke leuk en spannend! Natuurlijk wil je graag dat het allemaal goed gaat. Van het uitzoeken van een reu tot aan de geboorte van de pups, er komt een hoop bij kijken. Hoe zorg je ervoor dat de kans van slagen zo groot mogelijk is, jouw hond dit proces goed doorkomt en je gezonde puppy’s krijgt? Wij helpen je graag tijdens deze spannende weken.

drachtbegeleiding - drachtig teefje

Dekmoment bepalen

Gemiddeld worden teven eens in de zes maanden loops. Sommige rassen worden zelfs maar één keer per jaar loops. Tijdens deze loopsheid is de teef maar enkele dagen bereid zich te laten dekken en ook maar enkele dagen vruchtbaar. Je wilt natuurlijk graag dat jouw teef na de dekking ook drachtig wordt, de volgende kans is immers pas na een half jaar. De loopsheid zelf is vaak makkelijk te herkennen, maar het juiste dektijdstip is niet herkenbaar. Meestal is een teef dekrijp op de dertiende dag van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen. Om de kans van slagen te vergroten, kunnen we het juiste dekmoment vaststellen.

Progesteronbepaling

Het juiste dekmoment stellen we vast met een bloedtest. Andere methodes zijn niet betrouwbaar. Met de bloedtest wordt het gehalte aan progesteron (zwangerschapshormoon) in het bloed bepaald. Het meten van progesteron kan heel eenvoudig. Op de 7e-8e dag van de loopsheid wordt het eerste bloedmonster genomen. Op het moment dat de eisprong plaatsvindt, zien we een snelle stijging van het progesterongehalte in het bloed en is het een goed dekmoment. De waarde van progesteron kunnen wij in huis bepalen en je krijgt binnen een uur de uitslag. Is het progesterongehalte nog te laag, dan moet de test 2 dagen later weer worden herhaald, totdat een stijging is vastgesteld. Gemiddeld moet er per teef 2-3 maal bloed afgenomen worden. De resultaten van deze methode zijn goed, het drachtigheidspercentage schommelt rond de 90% (drachtig en nest).

Echo dracht

Je teefje is gedekt en je wilt natuurlijk weten of de dekking ook gelukt is. Voor honden bestaat er geen urine- of bloedtest om de dracht vast te stellen, omdat de hormoonspiegels van drachtige en niet-drachtige honden vrijwel identiek zijn. Vanaf ongeveer dag 28 tot 35 kan een “pret-echo” plaatsvinden om te kijken of de teef drachtig is. We kunnen de vruchtblaasjes met daarin het pupje al goed zien. Met de echo kunnen we zien of het dekken is gelukt, maar hoeveel pups verwacht worden is nog lastig te bepalen.

Röntgenfoto dracht

Vanaf dag 48 kan er eventueel een foto gemaakt worden om te kijken om hoeveel pups het gaat. Vanaf deze leeftijd is het skelet namelijk voldoende ontwikkeld om de pups te zien en te kunnen tellen.

Raad het plaatje

Onderstaand een röntgenfoto van een drachtige teef: kun jij tellen hoeveel pups ze verwacht? Het antwoord staat onderaan deze pagina.

drachtbegeleiding - drachtig teefje

Geboortebegeleiding of keizersnede

Dan komt natuurlijk het spannendste moment: de bevalling. Rond dag 63 is het zover. Zeker een eerste bevalling kan voor jou en het teefje kan best spannend zijn. We snappen dat je in het proces tegen vragen aan kan lopen. Hoe herken ik de bevalling? Hoeveel tijd mag er tussen 2 pups zitten? Wat als het vruchtwater groen is? Hoe zit het met de navelstreng?

Wij beantwoorden graag jouw vragen en begeleiden jullie tijdens de bevalling. Verloopt de bevalling niet goed? In sommige gevallen is er een keizersnede nodig om de pups ter wereld te brengen. Ook daarvoor kun je bij ons terecht.

Welkom puppy’s!

Nu de bevalling achter de rug is kunnen jullie genieten van al dat moois dat ter wereld is gebracht. Maar ook in deze periode kun je veel vragen hebben. Ook dan zijn we er voor jullie.

Bovendien moet er nog het een en ander geregeld worden in de eerste weken.
Vlak na de bevalling is het aan te bevelen de kersverse moeder een wormenkuur te geven. De pups dienen op een leeftijd van 2 weken voor het eerst ontwormd te worden. Daarna op 4, 6, en 8 weken.

De eerste enting krijgt de pup met 6 weken. De herhalingsvaccinaties volgen in de 9e en 12e week.

Binnen 7 weken na de geboorte moeten de pups gechipt zijn en geregistreerd worden op jouw naam. Het chippen kan gelijk met de enting in de 6e week.

Gaat jouw pup over naar een andere eigenaar? Volgens de wet mag het eerder, maar het beste is om te wachten tot na de laatste vaccinatie met 12 weken. Natuurlijk wil het nieuwe baasje de schattige pup zo snel mogelijk ophalen, maar van een goede socialisatie hebben het hondje en zijn nieuwe baasje een leven lang profijt.

Wil jij binnenkort een nestje?

Wil jij binnenkort een nestje? Of is jouw hond al in verwachting en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem even contact met ons op, we begeleiden jullie graag.

zorgplan gezonde hond kat