Hond of kat kopen

Je overweegt om een hond of kat te kopen. De beslissing voor welk beestje je gaat, is er eentje waar je het een dierenleven lang mee moet doen. Tenminste, dat is de bedoeling. Maak je een verkeerde keuze, dan is dit sneu voor jou, maar ook voor het dier. We helpen je dan ook graag om een goede keuze te maken.

drachtbegeleiding - drachtig teefje

Handel niet uit emotie en koop je hond of kat niet direct

Ze zijn zo schattig: de puppy’s en kittens. Maar ook buitenlandse puppy’s en kittens, of dieren uit het asiel kunnen je hart doen smelten. Het liefst neem je hem gelijk mee naar huis.

Doe dat niet! Denk niet alleen van tevoren eerst zelf goed na over wat voor dier er bij je past, maar win ook ons advies in. Een auto neem je toch ook niet direct mee als je hem bij de dealer ziet staan? Dan maak je ook eerst een proefrit en laat je misschien een aankoopkeuring doen.

Zet je emotie bij de aanschaf van een hond of kat ook even aan de kant, en beoordeel eerst objectief of je wel de juiste keuze maakt. Van een verkeerde keuze worden jullie allebei niet gelukkig.

Welk ras en welke leeftijd past bij jou

Voordat je een hond of kat koopt, bekijk dan eerst wat voor dier er in jouw gezinssituatie past. Wil je iedere dag trektochten maken met jouw makker, dan is een wat grotere hond die veel beweging nodig heeft prima. Heb je nog hele kleine kinderen? Dan is een grote hond op dit moment juist niet de beste keuze. Ben je zelf al wat ouder, en zie je de drukte van een kitten of het zindelijk maken van een puppy niet zo zitten? Kijk dan naar een hond of kat die wat volwassener is.

Als jij weet welke eigenschappen je graag in een hond of kat zoekt en waar jouw ideale makker aan voldoet, dan kunnen wij je helpen om aan te geven welke rassen of soorten bij jouw situatie passen. Zo voorkom je dat je horendol wordt van een overactief huisdier, je last krijgt van allergieën, of dat jouw kinderen steeds omver worden gelopen door een hond die toch een stuk groter is geworden dan jullie dachten.

Is het dier fysiek in orde

De verkoop van puppy’s en kittens wordt bepaald door de markt. Vindt iedereen grote ogen mooi? Dan zorgt de fokker voor een nestje met grote ogen. Niet alleen weet de fokker zo dat hij de ukkies snel verkoopt, ook kan dit de prijs opdrijven. We kennen allemaal de verhalen van doorgefokte soorten. Een chihuahua bijvoorbeeld heeft ogen die veel mensen schattig vinden, maar zorgen er wel voor dat de kans groot is dat dit fysiek problemen op gaat leveren. Wil je graag een specifiek ras? Dan kunnen wij je aangeven of dit in de basis een goed ras is, of dat er fysieke problemen te verwachten zijn.

Daarnaast kun je ook bij ons terecht voor de ‘aankoopkeuring’, zoals bij een auto. Mag je het dier van de fokker meenemen, dan kunnen wij hem voor je onderzoeken. Je kunt ook de fokker vragen om het dier fysiek te laten controleren op een aantal punten en daar een verslag van vragen.

Tijdens een gezondheidscheck letten we onder andere op:

  • het gedrag
  • het gewicht
  • de ogen, oren, neus
  • het gebit
  • hoe de vacht en de huid eruit zien
  • gezwollen lymfeklieren
  • het skelet en de poten
  • hart en longen
  • eventueel aanwezige parasieten

Is het een hond of kat die erfelijk gezien fysieke risicofactoren heeft, dan kunnen we hier extra controles op doen. Bijvoorbeeld als de kans op heupdysplasie verhoogd is, kunnen we extra aandacht schenken aan de heupen.

Hond of kat kopen via fokker, marktplaats of importorganisatie

Veel mensen lukt het niet om de emotie uit te schakelen en worden op slag verliefd op het beestje, soms al vanaf een foto. Maar hoe weet je of jouw toekomstige diertje niet illegaal is? En of de fokker wel zo betrouwbaar is? Of het inderdaad zo is dat de moederhond of -kat  niet al te veel nestjes heeft gehad?

Dat is lastig inschatten. Daarom is het handig als we met je meekijken. Wij staan daar objectief in en bekijken het dier niet door een roze bril.

Wil jij ook de juiste keuze maken?

Wij helpen je graag met die keuze! Want een goede keuze maken, of in elk geval een bewuste keuze maken, daar heb jij én het dier profijt van.

zorgplan gezonde hond kat