Laparoscopische sterilisatie hond
Het steriliseren van honden kan via een speciaal soort operatie, de laparoscopie. Maar wat maakt zo’n laparoscopische sterilisatie anders dan een ‘normale’ sterilisatie? En is het beter voor je huisdier?
Waarom je hond laten steriliseren
Het is verstandig om je hond te laten steriliseren, omdat honden niet in de overgang gaan. Hun eierstokken (echte hormoonfabrieken) blijven hormonen maken en je hond blijft dus altijd regelmatig loops worden. Na de sterilisatie is je hond niet meer vruchtbaar en wordt ze niet meer loops. Wat ook verandert, is dat je hond geen kans meer heeft op een baarmoederontsteking of hormoonafhankelijke suikerziekte. Daarnaast wordt de kans op melklijsttumoren (borsttumoren) veel kleiner als je je hond tussen de eerste en de tweede loopsheid laat steriliseren.
Als je hebt besloten je hond te willen laten steriliseren, kan dat op twee manieren: met een ouderwetse sterilisatie of met de moderne laparoscopische sterilisatie die wij aanbieden bij Dijkstra Dierenkliniek.
Wat is een laparoscopische sterilisatie
Bij een laparoscopische sterilisatie (ook wel ‘laparoscopie’) worden net als bij een ‘gewone’ sterilisatie de eierstokken en eventueel de baarmoeder van je hond verwijderd. Een laparoscopie is een kijkoperatie. Dat betekent dat er veel kleinere sneetjes worden gemaakt in de buik van je hond.
Hoe gaat de laparoscopisch sterilisatie in zijn werk?
Eerst wordt samen met jou de vragenlijst bij de pre-operatiebrief doorgenomen. Deze ontvang je vooraf per e-mail. Dan nemen we je hond van je over en krijgt ze een lekker plekje op de opname.
Als het bijna tijd is voor de operatie kijken we je hond nog een keer goed na. Is alles goed, dan krijgt ze alvast haar pijnstilling. Ondertussen kiezen we de juiste narcose. Wanneer het echt zo ver is, wordt je hond onder narcose gebracht.
De eerste stap van de operatie is om je hond te intuberen. Dat betekent dat je hond een buisje in haar luchtpijp krijgt dat de luchtweg open houdt. Door het buisje kan zuurstof en gasnarcose toegediend worden. Vervolgens wordt je hond onder constant toezicht en constante controle voorbereid voor de operatie. Je hond moet namelijk geschoren en gewassen worden.
Zodra dat klaar is, rijden we je hond de operatiekamer in en leggen we haar aan de bewaking en de beademing. Er moet steriel gewerkt worden in de operatiekamer, dus als je hond eenmaal binnen is, moet alles netjes en schoon zijn. Pas als dat zo is, begint de operatie.
Voor de ingreep worden twee kleine gaatjes in de buikwand gemaakt, waarna er in elk gaatje een buisje (trocart) gedraaid wordt. Eén buisje voor een camera, zodat we kunnen zien wat er in de buik van je hond gebeurt op ons videoscherm. Door het andere buisje komt een slangetje waarmee er gas in de buik van je hond gebracht kan worden en voor de instrumenten waarmee de eierstokken verwijderd gaan worden.
Als de apparatuur ingebracht is, gaan we de eierstokken van je hond daadwerkelijk verwijderen.
Na het verwijderen van de eierstokken controleren we de buik van je hond op nabloedingen en andere rariteiten. Dan pas worden de gaatjes in de buikwand gesloten. We werken met onderhuidse hechtingen die je aan de buitenkant van de buik van je hond niet kan zien en vanzelf oplossen.
Wanneer de hechtingen op hun plaats zitten, worden de spullen aan de kant gereden en wordt je hond van de narcose afgehaald. Ondertussen is het opnamehok al klaargemaakt voor het herstel van je hond. Daar wordt je hond onder toezicht wakker gemaakt. We monitoren de lichaamstemperatuur en de zuurstofflow heel goed. Zodra het kan wordt je hond even uitgelaten.
Als je je hond ophaalt, geven we je uitleg over de dingen waar je op moet letten na een operatie en krijg je informatie over de pijnstilling die je thuis nog mag geven. Deze informatie wordt ook op een nazorgformulier meegegeven. Is alles duidelijk? Dan mogen jij en je maatje weer lekker naar huis!
Weetje
WIST JE DAT JE HOND NA EEN LAPAROSCOPISCHE STERILISATIE MAAR 2 DAGEN RUST HOEFT TE HOUDEN?
Vaak wil de hond als ze als ze thuis is meteen weer lekker spelen, toch is het verstandig haar nog 2 dagen rustig te houden. Daarna mag ze weer lekker los.
De voordelen van aan laparoscopische sterilisatie
Bij een ouderwetse sterilisatie wordt er één grote snee in de buik van je hond gemaakt. Maar bij een laparoscopie worden er twee kleine sneetjes gemaakt van 1 tot 1,5 centimeter. Met een laparoscopie komt er een stuk minder spanning te staan op de banden waar de eierstokken aan zitten. Die combinatie van factoren maakt de ingreep een stuk minder pijnlijk voor je hond. Ook zorgt het ervoor dat er bijna geen kans is op een ontsteking van de wond en kan er geen breuk van de wond ontstaan.
Verder worden de bloedvaten bij de eierstokken dicht gesealed bij een laparoscopische sterilisatie in plaats van dat er gehecht wordt met draad. Dat maakt de kans op nabloedingen bijna nihil. Als er toch een bloeding ontstaat, hebben we dat snel in beeld en kan het gelijk verholpen worden.
Een laatste voordeel van de laparoscopie is dat je hond zich niet dagen rustig hoeft te houden om de wond goed te laten genezen. Je dier mag dus al snel weer lekker spelen.
Zitten er risico’s aan een laparoscopische sterilisatie
Geen enkele narcose, ook al is het nog zo veilig, kan zonder risico gegeven worden.
Als je hond overgewicht heeft of al vaker loops geweest is, kan de ingreep wat langer duren door het vele vet op de buik van je hond. Is de baarmoeder van je hond afwijkend, of gebeuren er onverwachtse dingen, kan het zo zijn dat we tijdens de operatie moeten beslissen om toch gebruik te maken van de ouderwetse manier van steriliseren. Dat betekent dat er alsnog een grote snede in de buikwand wordt gemaakt, wat minder voordelig is dan de kleine sneetjes van de laparoscopische sterilisatie.