Titeren

Het kan handig zijn om een zogenaamde ‘Titerbepaling’ te laten doen voor je je hond opnieuw inent of op andere momenten in het leven van je hond. Waarom? We vertellen je graag meer.

Titeren gezonde hond

Wat is een titerbepaling

Met een titerbepaling (ook wel ‘titeren’ genoemd) controleren we de antistoffen van jouw hond tegen veelvoorkomende ziektes.

Hoe werkt de titerbepaling

We nemen een heel klein beetje bloed af. Dit is vrijwel niet belastend voor het dier. Vervolgens onderzoeken we met de RapidStatus-test of je hond nog voldoende antistoffen heeft tegen ziekten, zoals Parvo, Hondenziekte en Besmettelijke leverziekte.

De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer), is de maat voor de afweer van je dier. Als de titer hoog genoeg is, is jouw hond nog goed beschermt tegen deze ziekte en is vaccinatie niet nodig.

Met behulp van een titerbepaling weten we:

  • Of vaccinaties zijn aangeslagen. Dit is handig bij jonge honden om zeker te weten of er voldoende antistoffen zijn opgebouwd met de puppyvaccinaties.
  • Of er voldoende antistoffen aanwezig zijn, of dat vaccinatie nodig is

Vaccinaties bepalen op basis van titeren

Vroeger kregen honden jaarlijks de ‘grote cocktail’. Maar dat is al lang niet meer zo, omdat we weten dat het vaccin tegen Parvo, Hondenziekte en Besmettelijke leverziekte minimaal 3 jaar werkzaam is. Nu blijkt echter dat de bescherming tegen deze ziektes soms nog langer aanhoudt dan 3 jaar. Dit is per hond verschillend.

Om te zien of de antistoffen nog voldoende zijn, of dat vaccinatie nodig is, doen we de titerbepaling. Zo kan het zijn dat jouw hond nog veel langer deze coctail niet nodig heeft.

Wanneer is een titerbepaling aan te bevelen

Met een titerbepaling zien we dus hoeveel antistoffen jouw hond heeft tegen bepaalde ziektes. In de volgende situaties wil je dat graag weten:

1. Als je niet onnodig wilt vaccineren

Met en titerbepaling kunnen we dus zien of de vaccinaties van je hond zijn “aangeslagen”, of eerder gegeven vaccinaties nog voldoende bescherming bieden, of dat herhalingsvaccinatie nodig is.

Zo kan je je huisdier zo min mogelijk vaccineren en weet je dat hij of zij toch goed beschermd is.

2. Als jouw hond een auto-imuunziekte heeft

In dat geval kan het zijn dat jouw hond heel gevoelig is voor vaccinaties. Je wilt dan liever alleen vaccineren als dat strikt noodzakelijk is.

3. Als je niet weet of jouw hond wel gevaccineerd is

Heeft jouw hond een andere eigenaar gehad, of komt jouw hond uit het buitenland? Dan kan het zijn dat het onbekend is of en wanneer jouw hond gevaccineerd is. Ook dan kan de RapidStatus-test gebruikt worden.

Wat is het juiste moment voor een titerbepaling?

De titerbepaling voor de ziekten uit de ‘cocktail’-vaccinatie kan worden gecombineerd met de jaarlijkse gezondheidscontrole en de enting tegen Weil en de besmettelijke hondenhoest. De vaccinaties tegen de ziekte Van Weil en de besmettelijke hondenhoest geven namelijk echt niet langer dan een jaar bescherming.

Wat kost de titerbepaling?

De kosten voor de titerbepaling bedragen €52,50. Combineer je de titerbepaling met de jaarlijkse vaccinaties en gezondheidscontrole, en blijkt uit de titerbepaling dat aanvullende enting nodig is? Dan wordt deze enting gratis gegeven.

Titerbepaling of vaccinatie-afspraak

Twijfel je of jouw hond toe is aan een nieuwe vaccinatieronde? Neem dan even contact met ons op, of plan direct een afspraak in.