Vuurwerkangst

team Dijkstra dierenkliniek dierenarts Arnhem

Ben je een jonge hond  tussen de 6 en 12 maanden oud, kijk je baas dan eens lief aan en wijs hem of haar op de spannende tijd waarin je zit en de nog spannendere tijd die  gaat komen… De jaarwisseling met enorme knallen. Ben je er klaar voor?

Hmm, was het maar zo gemakkelijk dat een hond z’n baas hierop kon wijzen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helaas is dat niet het geval, dus ik neem het even over. Komt ie: vuurwerkangst bij honden is alom bekend. Deze angst is er niet zomaar. Oké, sommige honden zijn erfelijk belast en bij sommigen is de socialisatiefase in de eerste 12 weken niet optimaal verlopen. Hierdoor zijn zij gevoeliger voor het ontwikkelen van vuurwerkangst. Maar de allerbelangrijkste levensfase waarin honden angsten kunnen ontwikkelen is op de leeftijd tussen ongeveer 6 en 12 maanden. Dit heet dan ook de zogenaamde ‘angstfase’ … dat zegt genoeg, lijkt mij.

Heb je nu een hond van deze leeftijd, ga er dan even goed voor
zitten, want er is goed nieuws. Als hondeneigenaar heb je het kunnen begeleiden
van jouw jonge hond in deze periode helemaal zelf in de hand. Hoe fijn is dat?!

Je hebt  de kans om ervoor te zorgen dat de eerste ervaring met enge dingen (en in het bijzonder het aankomende vuurwerk rondom Oud & Nieuw) voor jouw hond optimaal verloopt. Is hij  al wat schrikkerig aangelegd denk dan niet: “Ach, we kijken dit zijn eerste oud en nieuw wel even aan.”  Want eenmaal angstig voor vuurwerk, dan zit de schrik er letterlijk goed in.

Zoals altijd geldt: voorkomen is beter dan genezen. 
Steek je er nu tijd en moeite in, dan heeft de hond er jaren profijt van. Trouwens, eigenlijk heb je er als hondenbaas nog het meeste profijt van en dat is misschien nog wel het beste nieuws. 😉 

 

 

 

 

 

Maar… Hoe herken ik angst bij mijn hond?
Wanneer je hond angstig is, kunt je dit zien aan angstgedrag. Het dier kan daarbij ook verschillende stresssignalen uiten. Angstgedrag kan zich op verschillende manieren presenteren. Een angstige hond heeft een lage staarthouding, legt zijn oren plat in de nek en maakt zich klein, wil misschien wegkruipen of vluchten, deinst of duikt in elkaar en loopt mogelijk achteruit, trilt soms over het hele lichaam en heeft grote pupillen.

Stresssignalen bij de hond zijn onder andere: onrustig heen en weer lopen, niet willen eten, hijgen (zonder het warm te hebben), lippen aflikken, gapen (zonder moe te zijn), uitschudden, zich zelf krabben/bijten in de vacht, met een voorpootje omhoog blijven staan in stilstand (intentiepoot).

Hoe ga je de angst tegen?
Er zijn twee manieren om je huisdier gedurende deze periode te begeleiden:  Met de  lange termijn aanpak en de korte termijn aanpak. 

 

 

 

 

 

 

Lange termijn aanpak
Voor de hond worden  veel  vuurwerktrainingen aangeboden. Vuurwerktraining kan goed werken mits op tijd begonnen wordt (liefst al in oktober/november!) en de hond niet of nauwelijks angstig is. Kijk uit voor sessies door onervaren trainers waarbij veel met vuurwerk geknald wordt. Je hond wordt hier alleen maar angstiger van. 

 

 

Ook kun je thuis met  geluidsopnames van diverse soorten vuurwerk gaan trainen waarbij je de geluidsintensiteit steeds wat hoger opvoert. Door met zacht afspelen te beginnen kun je als je huisdier niet meer reageert op de geluiden, dit gedrag belonen met spel, voer of aandacht. Bij erg angstige dieren kan het nodig zijn deze periode van training te ondersteunen met medicijnen (b.v. Clomipramide),  vraag ons voor meer informatie!

 

Er kan ook een spray of verdamper met feromonen gebruikt worden. Feromonen zijn geurhormonen die er voor zorgen dat het dier zich op zijn gemak voelt. Voor de mens zijn deze feromonen niet waarneembaar. Met dit product moet vroegtijdig begonnen worden, liefst al rond Sinterklaas. Sommige dieren associëren het opzetten van de kerstboom al met het naderende onheil van vuurwerk namelijk.  Voor honden zijn er de halsband met feromonen en de tabletjes of spray met een combinatie van natuurlijke kalmerende stoffen. Deze tabletten werken snel en geven een tijdelijke geruststelling bij stressvolle situaties zoals bij vuurwerk of onweer. De spray kan ook op speeltjes worden toegepast.

 

Sinds een aantal jaar  kunnen wij daarnaast een speciaal voedingssupplement in capsulevorm van harte aanbevelen. Een natuurlijk product met alpha-casozepine, wat uit melkeiwit gehaald wordt en dat qua werkingsmechanisme een beetje lijkt op valium. Het is een voedingssupplement dat zeer veilig is in gebruik. Met dit supplement moet gestart worden voordat de hond angstig wordt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korte termijn aanpak – enkele tips

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Wanneer  je hond angstig reageert op vuurwerk wees dan een rolmodel. Blijf zelf kalm en rustig. Daarom doe je als baas, de roedelleider, alsof het knallen en flitsen heel normaal is (dus niet straffen en niet belonen). Je mag er wel zijn voor je hond!
  • Als het mogelijk is, houd of breng de hond dan weg tijdens (voorspelbaar) vuurwerk. Indien prikkels niet vermeden kunnen worden dan is het wijs de intensiteit van de prikkels te verlagen door het gebruik van oordopjes, een geluiddempende koptelefoon zoals Mutt muffs of doe het dier in een geluiddempende schuilplek  met dekens als hij daaraan gewend is.
  • Doggles is een speciale zonnebril voor honden wat kan helpen als de hond (ook) bang is voor de flitsen.
  • Maak gebruik van achtergrondgeluid (TV/radio) maar dan natuurlijk ook weer niet te hard dat het dier daardoor geprikkeld raakt
  • Laat je hond rond oud en nieuw alleen maar aangelijnd uit
  • Er bestaat ook een zogenaamd Thundershirt  voor de hond. Een variant op het bakeren van baby’s: de hond wordt rustig door de druk die het shirt uitoefent. Ook een speciale TTouch band zou uitkomst kunnen bieden (zie YouTube voor hoe je deze aan kunt brengen)
  • Laat het licht aan en doe de gordijnen dicht (ramen ook) in de kamer waar het huisdier is. Radio of tv kunnen aan (mits daar geen vuurwerk op te horen is…)
  • Zorg dat een vluchtgevoelig huisdier gechipt is en de registratie van de chip in orde is

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij zeer angstige of zelfs fobische dieren worden medicijnen ingezet.* Er zijn op dit moment twee middelen op de markt die zijn  geregistreerd zijn voor diergeneeskundig gebruik bij geluid fobieën bij de hond. De eerste  is een gel met dexmedetomidine, een rustgevend middel, welke moet worden aangebracht op het mondslijmvlies.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het tweede  is een medicijn wat we ook gebruiken bij epilepsie. Dit middel  vermindert ook stress en angst geassocieerd met een lawaai fobieën. Eventueel kunnen enkele van  bovenstaande producten gecombineerd gebruikt worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Als je kiest voor bovenstaande medicatie, neem het dier dan mee om het te wegen in de kliniek zodat wij de dosering kunnen voorschrijven die past bij het gewicht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

team Dijkstra dierenkliniek dierenarts Arnhem

Advies nodig?