Artrose bij de hond

team Dijkstra dierenkliniek dierenarts Arnhem

Artrose is een chronische aandoening van een of meerdere gewrichten waarbij het kraakbeen van het gewricht wordt aangetast. Hierdoor wordt het schokabsorberende vermogen en soepelheid van het gewricht verminderd wat uiteindelijk resulteert in ontsteking en pijn. Het is een aandoening die langzaam verergert waardoor de
toestand van het gewricht verslechtert, zeker indien geen behandeling wordt ingesteld.

Ruim 20% van alle volwassen honden heeft last van artrose en in veel gevallen wordt dit door de eigenaar niet als probleem herkend.

Wat zijn risicofactoren?

  • Leeftijd: Hoe ouder het dier, hoe groter het risico op het ontstaan van gewrichtsproblemen. Artrose komt dan ook vooral voor bij honden ouder dan 5 jaar.
  • Ras: Grote rassen en reuzenrassen hebben vaker last van artrose. Het hoge gewicht van de hond resulteert vaak in gewrichtsproblemen. Daarnaast zijn er een aantal hondenrassen die extra gevoelig zijn voor het ontwikkelen van artrose, zoals de Basset Hound, de Duitse Herder, de Labrador Retriever en de Rottweiler.
  • Problemen in het verleden: Honden die in het verleden problemen hebben gehad met een gewricht hebben een verhoogd risico om artrose in dat gewricht te ontwikkelen.
  • Overgewicht: Te zware honden ontwikkelen vaak artrose. De continue zware belasting van de gewrichten kan eerder resulteren in ontstekingen en kraakbeenafbraak. Daarnaast kan overgewicht bij al aanwezige artrose overgewicht zowel voor meer pijn als voor extra beschadiging van het gewricht zorgen.
  • Hoge activiteit: Honden die zeer actief zijn gedurende hun groeifase hebben een verhoogde kans op de ontwikkeling van artrose. Ook volwassen honden die zeer actief zijn hebben een groter risico op artrose.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van artrose kunnen per dier verschillen. Omdat het een chronische aandoening is, kunnen de symptomen soms erg onduidelijk zijn. Daardoor wordt het probleem helaas nogal eens gemist of onderschat. De volgende symptomen kunnen voorkomen bij artrose.

  • Minder zin om te spelen of te wandelen
  • Achterblijven tijdens de wandeling of het uitlaten
  • Moeite met opstaan, klimmen of traplopen
  • Kreupelheid of stijfheid (met name bij artrose aan beide kanten van de heupen kan stijfheid van de achterhand soms het enige symptoom zijn)
  • Stijfheid na activiteit
  • Gewichtstoename door gebrek aan beweging
  • Verlies van eetlust/veranderde eetlust (vaak als  gevolg van de pijn)
  • Pijnreactie bij aanrakingen (de hond lijkt voor jou als baasje vaak ‘chagrijnig’)
  • Likken aan het betreffende gewricht (en soms zwelling en pijn van dat gewricht)
  • Verandering van karakter (je hond is meer teruggetrokken, chagrijnig, vals of juist erg sloom)

Wat kunnen we eraan doen?

Artrose is over het algemeen niet te genezen, maar met medicatie en maatregelen zijn de symptomen wel te verminderen. De levenskwaliteit van je hond kan dus aanmerkelijk verbeteren.

Wanneer er bij je hond artrose wordt gediagnosticeerd kunnen wij samen met jou een behandelplan opstellen, bestaande uit één of meerdere van de hieronder weergegeven aspecten:

  • Medicatie om de pijn te bestrijden
  • Aangepaste voeding
  • Voedingssupplementen
  • Overige maatregelen, zoals:
    • Rust en gedoseerde beweging
    • Gewichtsmaatregelen/afvallen
    • Fysiotherapie

Pijnstillers

Je hond kan pijnstillers gebruiken die zowel pijnstillend als ontstekingsremmend zijn. Deze medicijnen kunnen de voortschrijding van de artrose sterk afremmen.

Er zijn diverse preparaten op de mark. Om een goede keuze te maken is het belangrijk om met een dierenarts te overleggen, omdat iedere hond weer anders kan reageren op een bepaald type pijnstiller.

Pijnstillers kunnen soms al op zeer korte termijn duidelijke verbeteringen te zien geven. Het is dan echter wel van belang niet meteen te stoppen met de medicatie. Voor de lange termijn is het van belang om artroseproces te blijven remmen en de pijn dragelijk te houden. Daar helpen de pijnstillers bij. In overleg met ons is het soms wel mogelijk om de dosering aan te passen.

Dieetvoeding

Er zijn zeer goede dieetvoedingen op de markt die speciaal zijn samengesteld voor dieren met artrose, waaraan al voedingssupplementen zijn toegevoegd. Deze kan je geven in plaats van losse supplementen. Bij dieren die een verhoogd risico hebben op artrose kan deze voeding ook preventief worden gegeven.

Voor dieetvoeding geldt dat het optimale effect pas na 1-2 maanden kan worden beoordeeld. Als het niet meteen verschil maakt in de klachten van je hond, betekent dit dus niet dat dat niet nog kan gaan gebeuren.

Voedingssupplementen

Er zijn voedingssupplementen die je aan je hond kunt geven om de symptomen van de artrose te verminderen. Je
hebt deze soorten supplementen:

  • Glucosamine en chondroïtine: deze supplementen geven ondersteuning van de gewrichten.
  • EPA en DHA: dit zijn omega-3 vetzuren die een ontstekingsremmende werking hebben en kraakbeenafbraak kunnen verminderen.
  • Antioxidanten: verwijderen vrije radicalen die vrijkomen tijdens ontstekingsreacties en beschadigingen kunnen veroorzaken in het gewricht.

Let op: Er zijn vele preparaten op de markt, maar ze hebben niet allemaal een even goede werking. Sommige supplementen zijn ook niet speciaal voor honden, waardoor ze minder goed werken of zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Overleg dus altijd even met ons voordat je een supplement koopt.

Bij supplementen moet je er rekening mee houden dat ze – net als dieetvoeding – niet meteen werken. Het optimale effect van de supplementen ervaart je hond pas na 1-2 maanden. Het is dus belangrijk om het gebruik in ieder geval voor 2 maanden vol te houden. Heb je het idee dat ze daarna nog steeds niet helpen, overleg dan met ons over de supplementen.  

Overige maatregelen

Gewichtscontrole

Een hond met overgewicht heeft meer risico op het ontstaan van artrose. Daarnaast zal een hond met artrose minder actief zijn, daardoor minder energie verbruiken en zodoende eerder geneigd zijn om overgewicht te krijgen.

Omdat overgewicht zorg voor extra belasting van de gewrichten kan de artrose hierdoor worden verergerd. Gewichtsvermindering bij een te zware hond kan al een enorme verbetering van de levenskwaliteit geven en verergering van de aandoening vertragen. Wij kunnen je hierbij ook advies geven. Gewichtscontrole en
begeleiding worden bij ons als gratis service aangeboden.

Beweging

Beweging is erg belangrijk voor de hond met artrose. Het is wel verstandig overmatige beweging en wilde spelletjes, zoals achter een bal aan rennen, te vermijden. Regelmatige rustige beweging kan echter zeker helpen om de conditie van gewrichten, pezen en spieren zo optimaal mogelijk te krijgen.

Zwemmen is een voorbeeld van een training die de gewrichten zo min mogelijk belast en zorgt voor opbouw van spiermassa. Zorg wel dat uw hond makkelijk in en uit het water kan komen, anders kan dit erg gevaarlijk zijn voor een hond met artrose!

Wij kunnen je helpen om een zo optimaal mogelijk bewegingsschema voor je maatje op te stellen.

Omgeving

Zorg voor een zachte ligplaats/slaapplaats. Eventueel kan je deze verhogen, zodat de hond makkelijker kan gaan liggen en beter kan opstaan.

Vermijd (te) gladde vloeren: een hond met artrose heeft meer kans op uitglijden op een gladde vloer en daardoor kunnen blessures ontstaan.

Andere therapieën

Je kan met ons bespreken of therapieën zoals hydrotherapie en fysiotherapie voor zinvol zouden kunnen zijn voor je hond.

Combinatietherapieën

Een combinatie van bovenstaande therapiemogelijkheden geeft meestal de beste resultaten. Bij de combinatie van voedingssupplementen of dieetvoeding met pijnstillers kan soms met een aanmerkelijk lagere dosering van de laatste worden volstaan! Wij proberen het behandelplan daarom altijd af te stemmen op wat werkt voor jouw hond.

team Dijkstra dierenkliniek dierenarts Arnhem

Advies nodig?