Als dierenartsen zien we het vaak genoeg gebeuren – een illegaal geïmporteerde pup of kitten in de behandelkamer. Zo’n diertje was voorheen vaak ‘goedkoop’ te krijgen. Tegenwoordig, door de grote vraag, kosten ze een flinke duit. Via een vage kennis, via marktplaats, of zelfs via een professioneel en
liefhebbend overkomende fokker of mensen met een ‘gelegenheidsnestje’ worden ze vaak aangeboden. Het hondje blijkt vervolgens uit het buitenland te komen, en van dat lieve gelegenheidsnestje was absoluut geen sprake.
Eerder konden dit soort praktijken nog makkelijk herkend worden aan het feit dat de dieren bijvoorbeeld niet in de huiskamer bij een gezin woonden, niet de juiste documenten hadden of niet gechipt waren. De kwaadwillende handelaar van nu weet precies wat er nodig is om het er voor de koper perfect uit te laten zien. Het lijkt dan alsof je bijvoorbeeld een puppy koopt uit een gezinssituatie en ogenschijnlijk lijken alle documenten te kloppen.
De illegale huisdieren handel levert twee grote problemen op:
- Dierenleed, want dit soort handelaren zorgt vaak slecht voor hun dieren.
- Risico op het kopen van een ongezond dier dat eventueel andere dieren in de omgeving kan infecteren met een ziekte als rabiës (hondsdolheid).
Zeker als het onduidelijk is waar het dier vandaan komt of als het dier uit het buitenland komt, kan het een probleem zijn als je hem of haar hebt gekocht bij zo’n onbetrouwbare handelaar. De gezondheid, en leefomstandigheden zijn dan vaak niet goed en documenten en vaccinaties zijn nogal eens niet op orde. Als wij het vermoeden hebben dat er mogelijk sprake is van illegale handel zullen we de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) hierop wijzen. Dat doen we met jou medeweten en met als doel de slechte handelaren te stoppen.
Er bestaat voor dierenartsen een meldingsplicht als een geïmporteerd dier verdacht wordt van een besmetting met bepaalde ziektes zoals brucellose canis of rabiës. Deze meldingsplicht is er om zo snel mogelijk verspreiding van deze ziekten te voorkomen in verband met de risico’s voor de volksgezondheid en natuurlijk de risico’s voor andere dieren. Is een dier, veelal de hond, hiermee besmet dan heeft dat grote gevolgen voor iedereen,
Welk risico, naast gezondheidsrisico’s, loop je nog meer als je te maken hebt met een dier uit de illegale handel? In het beste geval moeten de basisvaccinaties gegeven worden en moet het dier mogelijk direct een rabiësvaccinatie krijgen. Mogelijk moet je 21 dagen contact met anderen vermijden. In het slechtste geval moet het dier zo’n vier maanden in quarantaine leven of wordt het in beslag genomen. De kosten die daarvoor gemaakt worden, worden bij jou als eigenaar in rekening gebracht.
Het is dus heel erg belangrijk om goed op te letten als je een nieuw huisdier zoekt. We geven je graag wat tips om je hierbij te helpen:
- Adopteer een dier uit een dierenasiel of een opvang. Deze dieren zijn geënt.
- Zorg dat je alleen bij geregistreerde fokkers kijkt als je graag een puppy of kitten van een bepaald ras wilt.
- Als je online of via-via een dier aanschaft, let dan goed op de omgeving. Is moederhond van de puppy’s of moederpoes van de kittens aanwezig? Leven de dieren bij mensen in huis, of in een schuur/kennel?
- Let ook goed op hoe het dier eruit ziet. Het is sneu, maar een dier dat er al ongezond uitziet (vieze oogjes en oortjes, mager, onder de vlooien) heeft een grotere kans op ziektes op latere leeftijd.
- Koop alleen een dier dat aantoonbaar is ingeënt en een paspoort (en eventueel een stamboom) heeft.
- Koop alleen als het dier gechipt is en check op www.chipnummer.nl of de chip van het dier geregistreerd staat bij de fokker of verkoper waar jij jouw dier koopt. Het chipnummer van het dier vind je in het dierenpaspoort. Vraag hier dus naar.
- Controleer als het kan bij de dierenarts waar volgens het vaccinatieboekje is geënt en of de pup of kitten daar inderdaad in behandeling is geweest.
De beste tip is echter: bel ons en vraag om advies. 😉 Wij weten veel van malafide dierenhandel en kunnen goed adviseren over de dingen waar je op moet letten. Je bereikt ons via info@dijkstradierenkliniek.nl of op 026-3830138.