Artrose bij de kat

team Dijkstra dierenkliniek dierenarts Arnhem

Artrose is een chronische aandoening van één of meerdere gewrichten waarbij het kraakbeen van het gewricht wordt aangetast. Hierdoor wordt het schokabsorberende vermogen en soepelheid van het gewricht verminderd, wat uiteindelijk resulteert in ontsteking en pijn.

Ongeveer een derde van de kattenpopulatie heeft last van artrose. Bij katten boven de 12 jaar is dit zelfs 90%! Helaas is het grootste deel van de eigenaren van deze dieren zich hier niet van bewust.

Wat zijn risicofactoren?

 • Leeftijd: Hoe ouder het dier, hoe meer risico op het ontstaan van gewrichtsproblemen. Artrose komt dan ook vooral voor bij oudere katten, waarbij wel 90 procent van de dieren in deze groep aan enige vorm van artrose lijdt.
 • Ras: Bepaalde rassen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van artrose, zoals de Maine Coon. Elke kat kan echter artrose krijgen.
 • Overgewicht: Katten die te zwaar zijn hebben door de continue zwaardere belasting van de gewrichten meer en eerder kans op ontstekingen en kraakbeenafbraak. Daarnaast kan het bij al aanwezige artrose voor zowel meer pijn als voor extra beschadiging van het gewricht zorgen.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van pijnlijke gewrichten bij een kat zijn veel minder duidelijk dan bij de hond. Een kat wordt niet dagelijks uitgelaten en regelt zelf zijn/haar activiteit, zodat de klachten minder snel opvallen.

Daarnaast zal een kat pijnklachten veel minder snel tonen. De symptomen kunnen per situatie verschillen, onder andere afhankelijk van de locatie van de pijn, de mate van beschadiging van het gewricht en ook van het dier zelf. Verder is het zo dat een kat alleen zal piepen of mauwen bij acute en onverwachte pijn. Dat komt niet zo vaak voor bij artrose, omdat de pijn dan constant is.

Veelal worden de vage klachten bij de oudere kat gezien als “passend bij de leeftijd”, terwijl het in feite past bij een aandoening waarbij behandeling en verlichting mogelijk is.

Als je kat één of meerdere van de volgende symptomen vertoont, kan dat erop wijzen dat je kat last heeft van artrose:

 • Je kat is minder actief dan vroeger, speelt minder, heeft minder zin om naar buiten te gaan en/of slaapt meer.
 • Je kat heeft er moeite mee om op een hoge kast/vensterbank/stoel te springen (de kat springt vaker mis, doet meer pogingen of komt er helemaal niet meer op)
 • Je kat heeft moeite met opstaan, klimmen of traplopen en/of gaat sneller zitten.
 • Je kat wordt minder graag geknuffeld, opgetild en/of geborsteld en reageert geïrriteerd op dit soort aandacht
 • Je kat verzorgt zich minder goed dan vroeger en zijn vacht ziet er de laatste tijd wat mottig en slordig uit.
 • Je kat heeft vaker ongelukjes dan vroeger.

Watkunnen we eraan doen?

Artrose is over het algemeen niet te genezen, maar met medicatie en maatregelen zijn de symptomen wel te verminderen zodat de levenskwaliteit van je kat aanmerkelijk verbetert. Wij kunnen met je overleggen welke behandelingen/medicatie voor jouw kat het meest geschikt zijn.

Wanneer de dierenarts artrose heeft vastgesteld bij je kat, kunnen we bij Dijkstra Dierenkliniek in overleg met jou een behandelplan opstellen. Zo’n plan heeft de volgende onderdelen:

 • Medicatie om de pijn de bestrijden
 • Voedingssupplementen
 • Aangepaste voeding/dieetvoeding
 • Overige, zoals
  • Gewichtsmaatregelen/afvallen
  • Beweging

Pijnstillers

Er zijn medicijnen op de markt die zowel pijnstillend als ontstekingsremmend werken en dus de voortschrijding van de artrose sterk kunnen remmen.

Omdat katten veel gevoeliger zijn voor de bijwerkingen van pijnstillers, zullen wij met je overleggen welke je het best kunt gebruiken.

Pijnstillers kunnen soms al op zeer korte termijn duidelijke verbeteringen laten zien. Het is dan echter wel van belang niet te stoppen met de medicatie. Voor de lange termijn is het van belang  de artrosevorming te blijven remmen en de pijn dragelijk te houden. Je kunt altijd met ons overleggen over de dosering.

Voedingssupplementen en aangepaste voeding

Een mogelijk onderdeel van de behandeling is het gebruik van één of meerdere van deze supplementen:

 • Glucosamine en chondroïtine: zorgt voor ondersteuning van de gewrichten
 • EPA en DHA: dit zijn omega-3 vetzuren die een ontstekingsremmende werking hebben en kraakbeenafbraak kunnen verminderen.
 • Antioxidanten: verwijderen vrije radicalen die vrijkomen tijdens ontstekingsreacties en beschadigingen kunnen veroorzaken in het gewricht.

Er zijn specifieke preparaten op de markt die zijn toegespitst op de behoefte van je kat. Ook zijn er goede soorten dieetvoeding waar deze supplementen al in zijn verwerkt. Dat voer kan zelfs preventief gegeven worden bij dieren die meer kans hebben op het ontwikkelen van artrose.

Supplementen en dieetvoeding werken niet meteen. Het kan 1-2 maanden duren voordat je verschil gaat merken aan het gedrag van je kat.

Overige maatregelen

Gewichtscontrole

Een kat met overgewicht heeft meer risico op het ontstaan van artrose. Daarnaast zal een kat met artrose minder actief zijn, daardoor minder energie verbruiken en zodoende eerder geneigd zijn overgewicht te krijgen. Omdat overgewicht zorg voor extra belasting van de gewrichten kan de artrose hierdoor worden verergerd.

Gewichtsvermindering bij een te zware kat kan dus al een enorme verbetering van de levenskwaliteit geven en verergering van de aandoening vertragen. Wij kunnen je hierover adviseren.

Beweging

Ook al is bewegen lastiger, toch is het belangrijk voor een kat met artrose om te bewegen. Rustige spelletjes met een kattenspeeltje kan een oudere stramme kat stimuleren en de gewrichten versoepelen. Let op: bouw dit langzaam op en overdrijf het niet!

Omgeving

Je kunt de omgeving van een kat met artrose zo inrichten dat het ’t leven van je kat een stuk makkelijker maakt. Doe dit bijvoorbeeld door te zorgen voor een zachte ligplaats/slaapplaats, opstapjes naar de bank te maken zodat de kat niet hoog hoeft te springen en een voldoende grote kattenbak met een lage instap aan te schaffen. Ook is het erg belangrijk om voldoende waterbakjes te hebben staan waar de kat goed bij kan komen.

Andere therapieën

In sommige gevallen kan het zinvol zijn om therapieën zoals fysiotherapie of acupunctuur in te zetten om een kat te helpen minder last te hebben van zijn artrose. Hierover geven we je graag advies.

Denk je dat je kat misschien artrose heeft? Maak dan een afspraak bij ons op de praktijk om dit te laten controleren. Hoe eerder je erbij bent, hoe fijner voor je kat. 😊   

team Dijkstra dierenkliniek dierenarts Arnhem

Advies nodig?