Als het gaat om het steriliseren, horen wij regelmatig van hondenbaasjes in onze kliniek: “Ik vind het zó lastig!”
En dat is het ook. Het zal maar zover zijn, de sterilisatie van je hond. Het moment van wegbrengen naar de kliniek voor de geplande sterilisatie is aangebroken. Ze mocht al niet eten, begreep daar niets van, en moet achterblijven in de kliniek. Uitleggen aan je trouwe viervoeter gaat niet, al wil je het nog zo graag.
Wij snappen dit volledig. We nemen regelmatig dieren op voor bijvoorbeeld een operatie en iedere keer zijn we ons hiervan bewust. Het gaat ons aan het hart!
Weten dat de sterilisatie van je hond om gezondheidsredenen verstandig is, is één ding, maar het maakt het wegbrengen er zeker niet gemakkelijker door. Natuurlijk wil je simpelweg maar één ding namelijk; het beste voor jouw hond. En wat is dan ‘het beste’?
Dat is een laparoscopische sterilisatie (sterilisatie door middel van een kijkoperatie) uitgevoerd door ervaren handen.
Hoe gaat de sterilisatie met een kijkoperatie van de hond in z’n werk?
Voor de laparo-sterilisatie worden 2 kleine gaatjes gemaakt . Eén voor de camera voor beeld op het videoscherm en één voor het gas in de buik en de instrumenten waarmee de eierstokken eruit gehaald worden.
Als de eierstokken verwijderd zijn, wordt de buik nog eens extra op nabloedingen en andere rariteiten gecontroleerd en pas dan worden de gaatjes gesloten. Aan de buitenkant is geen hechtdraad zichtbaar.
Meestal duurt de ingreep zelf niet zo lang. Maar bij de operatie hoort ook de opbouw, de narcose en voorbereiding, het opruimen en het opnieuw steriel maken van de apparatuur.
Wat zijn de risico’s?
Geen enkele narcose, ook al is het nog zo veilig, kan zonder risico gegeven worden. Datzelfde geldt voor mensen.
Als de hond overgewicht heeft of al vaker loops geweest is,kan de ingreep wat langer duren door het vele vet. Er wordt dan een toeslag op de operatiekosten van je hond in rekening gebracht.
Als de baarmoeder afwijkend is, of als er onverwachte dingen gebeuren kan het zijn dat we alsnog verder moeten gaan op de methode waarbij de buikwand opengemaakt wordt.
Wat is het voordeel van steriliseren met een kijkoperatie?
Het voordeel van steriliseren met een kijkoperatie is dat er maar twee kleine sneetjes worden gemaakt van 3-4 mm, in plaats van één grote snee. Hierdoor is de ingreep veel minder pijnlijk voor je hond, is de kans op ontstekingen nihil en is een mogelijke breuk van de wond al helemaal niet aan de orde. Er is ook minder kans op nabloedingen en de hond hoeft zich niet rustig te houden voor de wondgenezing. Ze mag al vlot weer lekker spelen. Daar doen we het voor! 🙂