Mijn kat of hond heeft jeuk, Wat nu?

team Dijkstra dierenkliniek dierenarts Arnhem

Niets zo vervelend als jeuk. Als mens weet je dat je niet mag krabben (al is het niet makkelijk!), maar dieren beseffen niet dat ze de problemen van de huid alleen maar erger maken met krabben en bijten…

Jeuk kan bij huisdieren leiden tot serieuze problemen. Omdat je dier niet weet dat hij moet stoppen met krabben en bijten, kan het gebeuren dat een jeukplekje binnen de kortste keren verandert in een bloedende wond. Soms raken die wonden zelfs geïnfecteerd.

De link van jeuk naar de oorzaak ervan is soms vlot te leggen. Bijvoorbeeld jeuk door bepaalde planten, of jeuk ten gevolge van insectenbeten of parasieten. Vooral in het laatste geval kun je zelf aan de slag met goede antiparasitaire middelen.

Veel vaker is de oorzaak van de jeuk echter niet zo vlot te achterhalen. Dat komt omdat de huid het grootste orgaan is van het lichaam van een hond, kat, konijn, cavia of ander dier. Allerlei factoren (en nog vaker een combinatie van factoren) kunnen voor jeuk zorgen.

Als je maatje jeuk heeft, wacht dan niet te lang met een afspraak maken. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat er huidklachten bij komen die veroorzaakt worden door het krabben.

Het ontrafelen van jeuk- en huidklachten kost vaak tijd, omdat er verschillende onderzoeken gedaan moeten worden. De oplossing vinden vraagt inzet van alle partijen.

 

Zelf aan de slag om jeuk op te lossen bij jouw hond of kat

Misschien wil je eerst graag kijken of je de jeuk bij je huisdier misschien zelf al kunt oplossen. Zorg er dan voor dat parasieten zoals vlooien of mijten niet de reden kunnen zijn van de jeuk. Dat doe je door een goed anti-parasitair middel te geven.

Gaat de jeuk ondanks jouw goede zorgen niet weg? Plan dan een afspraak bij ons in.

Maak bij voorkeur een afspraak voor een huidconsult. Dan pakken wij het samen met jou verder op.

Voordat je het huidconsult aanvraagt, lees eerst onderstaande tips en implementeer ze als je dat nog niet gedaan had.

Tip 1: Zorg voor een goede anti-parasitaire behandeling want zoeken naar de oorzaak en oplossingen voor huidproblemen kan pas goed gebeuren als parasieten geen rol spelen.

Tip 2: Bedenk of jouw hond of kat al eerder eens jeuk had en zo ja, wanneer dan? Eerder het jaar? Vorig jaar rond dezelfde tijd?

Tip 3: Noteer wat jouw hond of kat zoal te eten krijgt. En welk merk voeding hij krijgt of ooit gekregen heeft.

Weetje

WIST JE DAT BIJ ALLERGISCHE HONDEN EN KATTEN HUIDVERZORGING SUPER BELANGRIJK IS?

Door hun huid te verzorgen kun jíj ervoor zorgen dat hun huidbarrière beter wordt en ze dus weerbaarder worden tegen jeukklachten en infecties.

team Dijkstra dierenkliniek dierenarts Arnhem

Advies nodig?