Castratie of sterilisatie hond

team Dijkstra dierenkliniek dierenarts Arnhem

Sterilisatie hond

Voor teefjes (vrouwtjeshonden) geldt dat het beste tijdstip voor sterilisatie tussen de eerste en de tweede loopsheid is. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken  dat wanneer men een loopsheid afwacht en daarna steriliseert, de kans op urine-incontinentie op latere leeftijd wordt verkleind. Langer wachten met de sterilisatie kan echter weer ongunstig zijn. Daarna neemt namelijk per loopsheid de kans op baarmoederontsteking of tumoren van de melklijst toe. Is je hond al één keer loops geweest? Maak dan een afspraak met ons om haar te laten steriliseren rond 3 maanden na de loopsheid.

Sterilisatie met kijkoperatie

Wij doen de sterilisatie met behulp van de techniek met de camera. Oftewel de laparoscopische sterilisatie. De laparoscopische sterilisatie is minder pijnlijk voor de hond, levert minder mogelijke problemen op én ze hoeven maar 2 dagen even rustig aan te doen. Wil je meer weten over deze vorm van sterilisatie van de hond? Lees hier verder.

Castratie van een reu (mannetjeshond) is van minder groot belang dan het steriliseren van een teefje. Castratie is met name handig als je hond een probleem vormt voor de omgeving omdat hij ongewenst dominant gedrag vertoont. Daarnaast geldt voor oudere reuen dat problemen met de prostaat een reden kunnen zijn om tot castratie over te gaan.

Tijdelijke castratie reu?

Jazeker, dat kan ook. Met een implantaat (Suprelorin) onder de huid van je hond kunnen we de productie van geslachtshormonen tijdelijk stilleggen.

Het kort werkende implantaat lost na  ongeveer een half jaar op. Het langwerkende implantaat werkt ongeveer een jaar. In die tijd kan je zien wat het effect van castratie zou zijn op het ongewenste gedrag van de hond en kan er bepaald worden of het nodig is om over te gaan tot chirurgische (en definitieve) castratie.

Gevolgen castratie en sterilisatie

Na de sterilisatie of castratie van een hond is er kans op gewichtstoename. De huishouding van de geslachtshormonen kost namelijk energie. Bij een gesteriliseerde of gecastreerde hond is dat niet meer nodig en dus blijft die energie ‘over’. De energie wordt omgezet in vet en dus kan de hond zwaarder worden. Als hondenbaasje is het dus belangrijk om na de operatie goed op het gewicht van je maatje te letten. Eventueel moet de voeding van je hond worden aangepast.

team Dijkstra dierenkliniek dierenarts Arnhem

Advies nodig?