“Hé wat is dat nu?” Normaal gesproken voelt het mooi glad als je aait, maar nu niet meer. Of soms valt in één keer je oog erop: een bult(je) bij je hond, kat, cavia, of bijvoorbeeld konijn. Een bult(je)? Wat moet je daar nu mee? Is dat erg? Is het een vetbultje of tumor?
Het is lastig te zeggen of een bult(je) erg is. De ene bult is de andere niet, terwijl ze er aan de buitenkant wel hetzelfde uit kunnen zien of hetzelfde kunnen voelen.
Een vervelend uitziende tumor (de officiële medische naam voor bult) kan spontaan verdwijnen, maar het kan ook zijn dat de bult bestaat uit kwaadaardige cellen. Dan wil je zo’n tumor het liefst zo snel mogelijk weg laten halen.
Goedaardige tumoren moeten soms ook verwijderd worden, gewoonweg omdat ze hinderlijk kunnen zijn voor je huisdier. Alleen door onderzoek te doen kom je erachter of een bult goedaardig of kwaadaardig is.
Moet je gelijk komen als je een bult(je) voelt?
Vroeger werd in de diergeneeskunde over bulten wel gezegd: “Wacht maar even af en als ‘ie groter wordt, dan kijken we verder.”
Dierenartsen die zich gespecialiseerd hebben in oncologie (de kankergeneeskunde) werden daar echter erg zenuwachtig en boos van. Dat kan namelijk erg gevaarlijk zijn voor het dier. Terecht dus, dat de oncologen het daar niet mee eens waren. Inmiddels wordt dit ook niet meer geadviseerd.
Moet je dan gelijk komen? Dat is aan jou.
Wil je weten of het veilig is, heb je twijfels? Trek dan aan de bel en maak een afspraak.
Wil je liever niet gelijk komen? Dan is dit een voorzichtige tip/een tip voor eigen risico: Geef het bultje wat je voelde 2 weken de tijd. In die twee weken moet het steeds kleiner worden of zelfs bijna helemaal verdwenen zijn. En zo niet… Laat het dan alsnog controleren.