Vaccinatie konijn

team Dijkstra dierenkliniek dierenarts Arnhem

Ook voor konijnen is het van groot belang om ze jaarlijks te laten vaccineren. Tijdens deze vaccinatie wordt ook de jaarlijkse gezondheids controle uitgevoerd. Je konijn wordt door onze dierenarts van neus tot staart helemaal nagekeken en indien nodig worden de nageltjes geknipt.

Sinds het voorjaar van 2020 is er een nieuw vaccin op de markt dat konijnen een jaar lang bescherming geeft tegen Myxomatose en RHD type 1 en 2. Dit vaccin kan vanaf een leeftijd van 8 weken, op ieder willekeurig moment gegeven kan worden.

Myxomatose en RHD

Myxomatose en rabbit haemorrhagic disease (afgekort RHD) zijn twee ernstige (maar goed te voorkomen) besmettelijke ziekten bij konijnen.

Wat zijn de symptomen?

Myxomatose

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus. Als een dier besmet is, zien we dat het eerst aan dikke, vochtige zwellingen op de kop en de snuit. Andere klassieke symptomen zijn ‘slaperige ogen’, opgezwollen lippen, kleine zwellingen aan de binnenkant van het oor en dikke zwellingen rond de anus en geslachtsdelen. Binnen een paar dagen kunnen de zwellingen rond de ogen zo ernstig worden dat ze blindheid kunnen veroorzaken.

Eten en drinken worden steeds moeilijker en gewoonlijk leidt de ziekte binnen 2 weken tot de dood.

RHD

RHD wordt ook door een virus veroorzaakt. Dit is een ander virus dan Myxomatose. Ook het verloop van de ziekte is heel anders. De meeste met RHD besmette konijnen sterven zeer snel, zonder dat er sprake is van zichtbare ziekteverschijnselen. Afgezien van een periode van een paar uur waarin ze sloom en lusteloos zijn.

 Bij konijnen die langer blijven leven, kunnen de symptomen sterk variëren. Mogelijke symptomen zijn koorts en stuiptrekkingen, waarna het konijn in een dodelijk coma terechtkomt. In sommige gevallen wordt vlak voor de dood nog bloederige afscheiding uit de neus waargenomen.

 RHD type 2

Sinds 2015 speelt ook een andere variant van RHD een rol, het zogenaamde RHD type 2 virus. Tot het voorjaar van 2020  beschermde de reguliere jaarlijkse enting tegen myxomatose en RHD niet tegen deze variant. Voor deze variant was een speciaal vaccin (Cunipravac®) beschikbaar, wat na 6 weken geboosterd moest worden en elk half jaar moest worden herhaald.

Gelukkig is er sinds mei 2020 een combinatie vaccin beschikbaar welke een jaarlijkse bescherming geeft tegen Myxomatose, RHD type 1 en RHD type 2. Deze kan vanaf 8 weken leeftijd gegeven worden en hoeft niet geboosterd te worden.

Loopt mijn konijn risico?

Alle konijnen kunnen met myxomatose en RHD worden besmet, zowel binnen- als buitenkonijnen.

Hoe worden de ziekten verspreid?

Myxomatose

Myxomatose wordt vooral overgebracht door bloedzuigende insecten zoals muggen en vlooien. Echter kan dit virus ook door direct contact tussen konijnen (bijvoorbeeld contact met een besmet wild konijn) verspreid worden.

RHD 1 en 2

Ook de beide types RHD virus kunnen overgebracht worden door direct contact met besmette wilde konijnen of stekende insecten. Daarnaast kan dit virus ook maanden in de omgeving overleven en zo via groenvoer, stro, hooi of besmette kleding je konijn besmetten.

Hoe snel wordt mijn konijn ziek?

Myxomatose

Bij myxomatose duurt het over het algemeen 5 tot 14 dagen voordat de symptomen van de ziekte zichtbaar worden.

RHD 1 en 2

Bij met RHD besmette konijnen treedt sterfte meestal 2 à 3 dagen na infectie op. Bij veel besmette dieren worden voorafgaand aan hun plotse dood geen duidelijke symptomen gezien.

Wat is de overlevingskans voor konijnen na besmetting?

Myxomatose

Konijnen kunnen myxomatose overleven, hoewel hun kansen niet groot zijn. Over het algemeen leidt een myxomatose-infectie binnen 2 weken tot de dood. Een hoge omgevingstemperatuur,

antibiotica en een goede verzorging blijken de beste behandeling te zijn bij myxomatose. Ook moeten pijnstillers gebruikt worden om de pijn te bestrijden. Slechts 10% van de konijnen overleeft een infectie.

RHD 1 en 2

Bij met RHD besmette konijnen is behandeling meestal niet mogelijk wegens het snelle en dodelijke verloop.

Hoe kunnen deze ziekten worden bestreden?

  • Voorkom contact met wilde konijnen
  • Voorkom zoveel mogelijk contact met muggen en vlooien (door sprays en druppels voor vlooien en insectenwerende strips, netten (klamboes) en een droge kooi bij muggen)
  • Door je konijnen jaarlijks tegen myxomatose én RHD1 en 2 te vaccineren
team Dijkstra dierenkliniek dierenarts Arnhem

Advies nodig?