Het vaccineren van je hond is belangrijk, omdat het maakt dat hij beschermd is tegen ziektes die vervelend of zelfs gevaarlijk zijn voor je huisdier.
Tegen welke ziekten wordt mijn hond gevaccineerd?
Besmettelijke leverziekte (hepatitis)
Besmettelijke leverziekte wordt veroorzaakt door een virus, dat in het lichaam allerlei schadelijke effecten veroorzaakt. Het belangrijkste effect is ontsteking van de lever. De ziekte kan bij dieren van alle leeftijden voorkomen. Soms is het verloop mild, in andere gevallen worden dieren ernstig ziek en kunnen zelfs sterven.
Parvo
Een Parvo virusbesmetting wordt gekenmerkt door het optreden van ernstige, bloederige diarree en braken. Dit leidt tot verlies van (veel) vocht waardoor uitdroging ontstaat. Tevens gaat een Parvo virusinfectie gepaard met een sterk afgenomen afweer tegen andere ziekten. Parvo komt vooral bij jonge dieren voor. Zelfs bij een goede behandeling is het lang niet zeker dat de patiënt herstelt.
Ziekte van Weil (leptospirose)
De ziekte van Weil is bij de meeste mensen een bekend begrip omdat de ziekte ook bij de mens kan voorkomen. Het belangrijkste verschijnsel is een nierontsteking. Bij leptospirose worden bacteriën via de urine uitgescheiden en vooral via (zwem)water van het ene naar het andere dier ver gedragen.
Leptospirose is een gevaarlijke ziekte en kan, vooral wanneer te laat wordt ingegrepen, tot de dood leiden.
Kennelhoest
Kennelhoest is een aandoening die door verschillende virussen en bacteriën veroorzaakt kan worden.
Kennelhoest treedt meestal op nadat de hond intensief in contact is geweest met andere honden (in een asiel, in een pension, op een tentoonstelling of op een gehoorzaamheidscursus). Enkele dagen later krijgt de hond een droge, hardnekkige hoest die vaak gepaard gaat met kokhalzen en braken. Deze verschijnselen kunnen enkele weken aanhouden.
Hondsdolheid (rabiës)
Hondsdolheid tast de hersenen aan. Honden met rabiës vertonen een ander gedrag dan ze voorheen hadden. Dieren sterven vrijwel zonder uitzondering binnen zeven dagen na de openbaring van de verschijnselen. Hondsdolheid is een zogenaamde zoönose en veroorzaakt ook bij de mens voor een dodelijk verlopende ziekte.
Wanneer is de eerste vaccinatie nodig en wanneer de herhalingsvaccinaties?
Het beste moment voor een vaccinatie hangt af van verschillende factoren, namelijk:
De leeftijd van de hond
Bepaalde ziekten komen vooral bij jonge honden voor, andere bij honden van elke leeftijd en jonge dieren reageren anders op vaccinaties dan oudere dieren.
Of de hond nog drinkt bij zijn moeder
Jonge dieren worden tot een bepaalde leeftijd beschermd door antilichamen (afweerstoffen) verkregen via de moedermelk.
Tegen welke ziekten je huisdier ingeënt moet worden
Er bestaan verschillen tussen ziekten en tussen de eigenschappen van de verschillende vaccins.
De omstandigheden waarin je hond verkeert
Onder bepaalde omstandigheden (pension, tentoonstelling, hondenschool) bestaat een grotere kans op besmetting.
Deze redenen maken dat het niet mogelijk is om één vaccinatieadvies te geven dat voor alle honden geldt. Overleg dus met ons over de situatie waarin je huisdier verkeert . We bespreken welke vaccinaties belangrijk zijn en op welke momenten (i.v.m. vakantie naar het buitenland of verblijf in een pension) de vaccinaties het best kunnen worden gegeven.
Gezondheidscontrole
Voorafgaand aan de vaccinatie wordt algehele gezondheid van de hond uitgebreid gecontroleerd.