Hond of kat laten chippen

team Dijkstra dierenkliniek dierenarts Arnhem

Is jouw huisdier al gechipt maar weet je eigenlijk niet waarom, vraag je je af of het nodig is, of wil je de voordelen ervan weten? Lees dan verder.

Het is erg belangrijk om je huisdier te chippen. Voor honden is het zelfs verplicht. Maar ook voor katten en konijnen kan het handig zijn. In ieder geval is het een veilig idee – je huisdier kan dan weer bij je teruggebracht worden als hij of zij wegloopt.

Heb je een dier gevonden, dan kunnen wij kijken of het dier gechipt is en hem of haar zo terugbrengen naar diens eigenaar.

Als je huisdier gechipt is, moet de chip ook geregistreerd worden zodat jij als eigenaar bekend bent. Dieren die bij ons gechipt worden registreren we direct. Wijzigingen zoals een verhuizing of het overlijden van je huisdier moet je zelf doen. Weet je het chipnummer van je huisdier niet meer? Ook daar kunnen we je bij helpen.

Voor meer informatie over chippen, klik hier.

Omdat chippen zo belangrijk is, hebben we bij Dijkstra Dierenkliniek een ‘chipmaand’ ingesteld. Elk jaar staat juni in het teken van de chip en kun je je huisdier extra voordelig laten chippen. Benieuwd? Lees dan even verder op deze pagina.

Juni: chipmaand

In de maand juni kun je je huisdier laten chippen en registreren voor slechts 28 euro. Reeds gechipte dieren worden tevens gecheckt, zodat je zeker weet dat de chip goed af te lezen is en de registratie nog klopt.

Voor honden is het verplicht om te chippen. Maar ook voor katten en bijvoorbeeld konijnen is het handig om gechipt te zijn. Jaarlijks belanden veel dieren in het asiel omdat ze ontsnapt zijn en zoek raken of verdwalen en niet meer thuis weten te komen. Als de eigenaar van zo’n dier niet gevonden kan worden, moet het dier in het asiel blijven tot het (hopelijk) een nieuw baasje krijgt. Dat is jammer, want veel van deze dieren hebben wel degelijk een baasje die zijn of haar dier mist en heel graag terug zou willen!

Vooral veel katten zijn nog niet gechipt. Daardoor kan maar zo’n 14% van de gevonden katten weer met hun eigenaar herenigd worden. Maar ook niet alle honden zijn gechipt en geregistreerd, terwijl dat verplicht is (sinds april 2013 moeten alle honden in de eerste 7 weken na de geboorte gechipt worden, de registratie van de chip moet binnen 8 weken na de geboorte gebeurd zijn). En van de grote hoeveelheid konijnen die op straat gevonden worden wordt maar een heel klein deel herenigd met hun baasje. Want maar weinig konijnenbezitters laten hun dier chippen, terwijl het prima mogelijk is.

Soms is een dier wel gechipt, maar niet geregistreerd bij een databank. In andere gevallen is het wel geregistreerd, maar zijn de gegevens verouderd. In beide gevallen kan de eigenaar niet worden gewaarschuwd dat het dier terecht is.

Wil je voorkomen dat jij en je dier elkaar op deze manier kwijtraken, laat je huisdier dan chippen en zorg voor een goede, actuele registratie. Kom in juni dus langs om dit te regelen of om de chip van je huisdier te laten controleren. 🙂

team Dijkstra dierenkliniek dierenarts Arnhem

Advies nodig?