De hond, de kat en het coronavirus

team Dijkstra dierenkliniek dierenarts Arnhem

Er zijn verschillende soorten coronavirussen. De groep coronavirussen kenmerkt zich door de krans die rond het virus zit.  In de groep coronavirussen zijn heel veel verschillende soorten.

Het nieuwe coronavirus  COVID-19 dat nu in Nederland is, is dan ook een heel ander type coronavirus dan die bij de hond en kat voorkomen.

Tot voor zover we nu weten is het huidige nieuwe coronavirus COVID-19 niet van mens op dier overdraagbaar. Dieren worden niet ziek van het COVID-19 virus en verspreiden het ook niet.

Dit betekent dat huisdieren gewoon naar buiten kunnen. Het is verstandig de hygiëne altijd wel goed in acht te houden. Maar dat was natuurlijk altijd al zo.

Bent je zelf ziek én heeft jouw huisdier diergeneeskundige hulp nodig, zorg dan dat je huisdier door iemand anders bij ons gebracht wordt.  Wij helpen jouw huisdier dan terwijl we alle (voorzorgs)maatregelen die nodig zijn  in acht nemen.  Telefonisch houden we je op de hoogte.

Wil je weten waar je op moet letten in het kader van het nieuwe coronavirus COVID-19 check dan de website van de RIVM.

Het coronavirus bij de kat

Katten kunnen al sinds jaar en dag besmet raken met het feline coronavirus. Dat is dus een ander virus dan COVID-19. Het feline coronavirus kan wat klachten veroorzaken aan het  maagdarmkanaal van je kat. Vaak gaan deze klachten, zoals diarree, gewoon weer over en heb je niet eens door dat dit door het feline coronavirus veroorzaakt is.

In sommige gevallen kan het virus in een met het feline coronavirus besmette kat veranderen. Het feline coronavirus verandert dan in het Feline infectieuze peritonitisvirus (FIPV).  Deze variant kan gevaarlijk zijn voor de kat als de weerstand, het immuunsysteem, van de kat niet in staat is zich goed te weren tegen deze variant. Maak je je zorgen om je kat? Bel ons gerust.

Het coronavirus bij de hond

Bij de hond komt het canine coronavirus voor. Een vrij besmettelijk virus. Met name daar waar veel honden bij elkaar komen zoals op hondenveldjes en in kennels en dergelijke kan de hond  het canine coronavirus oppikken.  Dit virus veroorzaakt  net als het felinecoronavirus bij de kat vooral klachten aan het maagdarmkanaal.

Photo Credit: Content Providers(s): CDC/Dr. Fred Murphy – This media comes from the Centers for Disease

team Dijkstra dierenkliniek dierenarts Arnhem

Advies nodig?