Castratie of sterilisatie kat

team Dijkstra dierenkliniek dierenarts Arnhem

Waarom je kat laten steriliseren of castreren?

Sterilisatie kat

Een poes kan gesteriliseerd worden om gezondheidsproblemen zoals baarmoederontstekingen en tumoren aan de melklijst te voorkomen. Maar het allerbelangrijkste is dat door sterilisatie (het weghalen van de eierstokken) je kat niet meer iedere twee weken krols wordt en dus niet meer ongewenst kittens kan krijgen. Doordat de hormonen geen rol meer spelen als de eierstokken verwijderd worden, is de poes veel minder onrustig. Dat maakt je poes veel fijner om in huis te hebben.

Castratie kat

Een kater kan gecastreerd worden als je merkt dat hij onprettig gedrag vertoont. Ongecastreerde katers zijn meer territoriumgedreven en zullen dus vaker vechten met andere katers om dat territorium te verdedigen. Ook markeren katers hun territorium door urine te sproeien. Dat kan vervelend zijn voor jou en/of je buren.

Een kater ‘moet’ gecastreerd worden als hij tussen de 6 en de 7 maanden oud is. Om ongewenste nestjes te voorkomen is het castreren van de kater net zo van belang als het steriliseren van de poes. Een niet gecastreerde kater gaat bovendien letterlijk overal naar toe om zich te kunnen voortplanten. Hij gaat dus echt de hort op.

Daarbij is een niet gecastreerde kater erg territoriaal en zal hij urine gaan sproeien en veel vechten met andere katten. Met alle gevolgen van dien. Dit is iets wat je als kattenbaas niet moet willen. Een intacte (niet gecastreerde) kater bij een kattenfokker heeft om deze redenen vaak een aparte plek in huis.

 

team Dijkstra dierenkliniek dierenarts Arnhem

Advies nodig?