Titeren

Het kan handig zijn om een zogenaamde ‘Titerbepaling’ te laten doen voor je je hond opnieuw inent of op andere momenten in het leven van je hond. Waarom? We vertellen je graag meer.

Titeren gezonde hond

Met een titerbepaling (ook wel ‘titeren’ genoemd) kunnen we controleren of de vaccinaties van je hond zijn “aan geslagen”, gegeven vaccinaties nog voldoende bescherming bieden of dat herhaling weer nodig is. Zo kan je je huisdier zo min mogelijk vaccineren en toch weten dat hij of zij goed beschermd is. De RapidStatus test is dus handig als je je hond niet onnodig wilt vaccineren, maar zeker ook voor honden die gevoelig zijn voor vaccinaties. Bijvoorbeeld honden met een auto-immuunziekte.

We enten al jaren niet meer jaarlijks de ‘grote cocktail’ omdat we weten dat het vaccin tegen Parvo, Hondenziekte en Besmettelijke leverziekte minimaal 3 jaar werkzaam is. Nu blijkt echter dat de bescherming tegen deze ziektes soms nog langer aanhoudt dan 3 jaar.

Met behulp van de RapidStatus test kan worden onderzocht of je hond nog voldoende antistoffen heeft tegen bovengenoemde ziekten of dat de bescherming ervan bijna afloopt. De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) is de maat voor de afweer van je dier. Als de titer hoog genoeg is, is vaccinatie nog niet nodig. De test heeft echter geen voorspellende waarde voor de toekomst.

Met de RapidStatus test kan ook gecontroleerd worden of de vaccinaties van je hond zijn aangeslagen. Dat is handig voor jonge honden (om te weten of er voldoende antistoffen zijn opgebouwd met de puppyvaccinaties) of bij oudere dieren om te controleren of ze voldoende beschermd zijn. Ook kan de RapidStatus test gebruikt worden voor dieren waarvan onbekend is of ze gevaccineerd zijn (bijvoorbeeld bij een hond die uit het buitenland komt).

De titerbepaling voor de ziekten uit de ‘cocktail’ vaccinatie kan worden gecombineerd met de jaarlijkse gezondheidscontrole en de enting tegen Weil en tegen de besmettelijke hondenhoest. De vaccinaties tegen de ziekte Van Weil en de besmettelijke hondenhoest geven namelijk echt niet langer dan een jaar bescherming. Mocht uit de titerbepaling tijdens de gezondheidscontrole en vaccinaties blijken dat een aanvullende enting toch nog nodig is, dan wordt deze gratis gegeven.

De test is vrijwel niet belastend voor het dier. Voor deze test is maar een heel klein beetje bloed nodig. 

De kosten voor de titerbepaling bedragen €52,50. Is dit gecombineerd met de jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinaties tegen leptospirose en/of besmettelijke hondenhoest dan wordt, als de titerbepaling uitwijst dat dit nodig is, een aanvullende enting gratis gegeven.