Senioren-begeleiding

Als je hond of kat ouder wordt, brengt dat nieuwe gezondheidsuitdagingen met zich mee. Daarom is de seniorenbegeleiding belangrijk.

seniorencheck hond kat

Zoals we gratis puppy- en kittenbegeleiding hebben voor onze jongste klantjes, hebben we ook gratis seniorenbegeleiding voor de hond of kat op leeftijd. Want net zoals bij mensen betekent ouder worden bij dieren ook dat de kans op bepaalde gezondheidsproblemen groter wordt. Bovendien zijn er ouderdomsklachten waar je hond of kat aan kan gaan lijden.

We weten dat het best moeilijk kan zijn om erachter te komen hoe je je ouder wordende dier het beste kunt verzorgen. Want wat kan er allemaal ‘mis’ gaan? Op deze pagina vind je meer informatie over je huisdier op leeftijd.

Omdat het belangrijk kan zijn om een ouder wordend dier passende begeleiding te geven, bieden wij onze senior klanten graag gratis seniorenbegeleiding aan bij een van onze paraveterinairen. Daarover hieronder meer.

Ik heb oudere hond

Senioren check hond

Over de oudere hond
Als een hond bejaard wordt, spreken we van een senior hond. Bij grote hondenrassen is dit soms al vanaf 5-jarige leeftijd, bij kleine hondenrassen vanaf 8-jarige leeftijd.

Een ouder wordende hond krijgt vaak te kampen met gezondheidsproblemen. Je kunt voor de hond het ongemak dat deze gebreken met zich meebrengt aanzienlijk verminderen.

Wanneer je hond zijn gehoor verliest, dan kan het zijn dat je moet gaan communiceren met handgebaren in plaats van gesproken commando’s. Als dit geen onderdeel was van zijn eerdere training, dan kan het tijd zijn voor een kleine opfriscursus. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen oude honden best nieuwe trucjes leren en zullen ze blij zijn met de aandacht en mentale stimulatie.

Het meest voorkomende probleem bij de oudere hond is het ontstaan van artrose in de gewrichten. Dit is een vervelend en pijnlijk probleem. Gelukkig is er wel behandeling mogelijk. Zie hiervoor dit artikel over artrose bij de hond.

Een ander vaker voorkomend probleem is incontinentie. Zowel bij reuen als bij teven. Ook hiervoor is een bezoek aan Dijkstra Dierenkliniek raadzaam; een oplossing is vaak mogelijk.

Honden die ouder worden hebben minder calorieën nodig om goed gevoed te zijn en zijn gevoeliger voor gewichtstoename vanwege hun verminderde fysieke activiteit. De juiste voeding is hierbij van essentieel belang. Overleg met ons welke voeding geschikt is voor uw oudere hond.

Net als oudere mensen hebben ook oudere honden een licht verminderde weerstand. Het is daarom belangrijk om uw hond jaarlijks door de dierenarts te laten onderzoeken en vaccineren.

Over de gratis seniorenbegeleiding

Observeer je hond eens extra goed en bespreek met ons je bevindingen. Alle seniorhonden die bekend zijn in onze kliniek (vanaf 5- of 8-jarige leeftijd dus) zijn welkom op onze gratis seniorenbegeleiding bij een van onze paraveterinairen.

Ik heb een oudere kat

Over de oudere kat
Een kat is vanaf een jaar of 8 een senior kat. Vanaf deze leeftijd zullen katten wat minder actief zijn. Ze slapen meer en doordat ze minder lichaamsbeweging hebben zal hun spiermassa afnemen.

Katten worden gemiddeld zo’n 14 tot 18 jaar. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Tegenwoordig zien we het steeds vaker dat katten ouder worden dan 18 jaar, omdat de dierenzorg steeds beter wordt.

Het is van groot belang om een oudere kat seniorenvoeding te gaan geven van een goede kwaliteit. In deze voeding zijn de vitaminen, mineralen en eiwitten zo aangepast dat de voeding veelvoorkomende “ouderdomskwalen” kan helpen verminderen of zelfs voorkomen. Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole zal de dierenarts de kat goed onderzoeken, wat van groot belang is om eventuele kwaaltjes eerder op te sporen.

seniorencheck kat

 Nierfalen
Bij oudere katten komen nierproblemen helaas veel voor. Als je een kat met nierproblemen hebt, dan is het verstandig om hem op een speciaal nierdieet te zetten. Dat betekent dat de kat voeding eet waar weinig eiwitten en zout in zitten, wat de verdere beschadiging van de nieren uitstelt.

De verschijnselen van (beginnend) nierfalen bij de kat zijn:

 • Veel drinken en plassen
 • Vermageren en minder eten
 • Misselijkheid (braken)
 • Sloomheid/veel slapen
 • Slechte adem

Als je een oudere kat hebt is het aan te raden om deze regelmatig te laten controleren en preventief bloedonderzoek te laten doen. Als je er snel bij bent is een achteruitgaande nierfunctie te ondersteunen met voeding en medicijnen, waardoor het complete falen van de nieren uit te stellen is. Vaak krijgt een kat pas écht klachten als de nieren al te ver beschadigd zijn. Door dat de nieren slecht werken moet het hart ook harder gaan werken en kunnen hartproblemen en een hoge bloeddruk ontstaan.

Gebitsproblemen
Gebitsproblemen komen veel voor bij oudere katten omdat de meeste mensen de tanden van de kat niet poetsen. Er vormt zich tandplak op de tanden en kiezen en hier komen steeds meer laagjes overheen en uiteindelijk ontstaat er tandsteen door mineralisatie van de tandplak. Daardoor kan het tandvlees ontstoken raken, wat een pijnlijke zaak kan zijn voor de kat.

Het is daarom verstandig om goed het gebit van uw kat in de gaten te houden. Bij de jaarlijkse controle en vaccinatie kijkt de dierenarts ook naar het gebit en stelt indien nodig een gebitsbehandeling voor.

Schildklierproblemen
Bij oudere katten komen schildklierproblemen veel voor, dit noemen wij ‘hyperthyreoïdie’. Dat betekent dat je kat een te snel werkende schildklier heeft.

De verschijnselen van hyperthyreoïdie zijn:

 • Meer eten dan normaal en toch vermageren
 • Meer drinken en plassen
 • Onrustig en actief

Als de schildklier te snel werkt betekent dit dat de stofwisseling van je kat ook veel te snel gaat. Het gevolg? Naast bovenstaande symptomen gaat het hart van je kat misschien ook overuren draaien, waardoor er een hartprobleem bij kan komen.

Om vast te stellen dat je kat een schildklierprobleem heeft is het verstandig om hem te laten onderzoeken en een bloedonderzoek te doen. In de bloedwaarden kunnen we zien of de schildklier te snel werkt. Bij een lichamelijk onderzoek is vaak te voelen dat de schildklier vergroot is.

Als er dan blijkt dat de schildklier inderdaad te snel werkt, kan dit geremd worden door middel van medicatie. De kat moet die medicijnen dan voor de rest van zijn leven krijgen. Het is ook mogelijk om de schildklier door middel van jodiumtherapie te bestralen. Deze techniek wordt in Nederland alleen bij Dierenkliniek de Lingehoeve uitgevoerd. Met een scan wordt het hyperactieve schildklierweefsel in beeld gebracht, waarna met de juiste hoeveelheid radioactief jodium dit weefsel selectief bestraald kan worden.

Gewrichtsproblemen
Net als bij oudere mensen, komen gewrichtsproblemen ook voor bij oudere katten. Dit heet ook wel artrose. Katten met artrose kunnen niet meer goed springen, zijn wat stijver en bewegen zich minder. Soms zijn de klachten zo erg dat de kat niet meer op de kattenbak gaat omdat het te pijnlijk voor hem is om in de bak te klimmen. Op het moment dat een kat echt veel last heeft van artrose, kan je hem medicatie geven om de pijn te bestrijden. Vaak leven katten hier helemaal door op. De kat zal de medicatie echter wel voor de rest van zijn leven moeten krijgen. Zie voor meer informatie over artrose bij de kat dit artikel. 

Weetje

WIST JE DAT KATTEN DEMENT KUNNEN WORDEN?
Misschien dacht je dat alleen mensen aan dementie konden leiden, maar dieren kunnen ook dement worden. Katten bijvoorbeeld, worden steeds ouder en kunnen dan dement worden. 

Dementie
Je kunt dementie bij katten herkennen aan de volgende dingen:

 • De kat lijkt verward
 • Onzindelijkheid (weet niet meer waar de kattenbak is)
 • Veel mauwen en “roepen”
 • De kat gaat naar buiten maar raakt verdwaald

Als je vermoedt dat je kat dement is, dan is het verstandig om hem te laten controleren. Op basis van onze bevindingen kunnen wij een voedingssupplement voorschrijven dat de stress en onrust een beetje weg neemt.

Over de gratis seniorenbegeleiding
Ná de jonge jaren treden er langzaamaan veranderingen op in het gedrag van je steeds ouder wordende kat. Omdat dit heel geleidelijk gaat, valt het eigenlijk nauwelijks op.

Soms horen wij bij de jaarlijkse gezondheidscontroles een alerte eigenaar zeggen dat zijn oudere kat veel eet, meer slaapt of minder makkelijk overal op en af springt. Dit lijkt heel normaal, maar is dat eigenlijk wel zo?

Hoe fijn is het om te weten dat je, net als bij een gezonde start voor de jonge kat, ook heel veel kunt betekenen in de gezondheid en welzijn van de oudere kat? Kortom, hoog tijd voor de seniorenbegeleiding voor je kat!

Wil je weten hoe het met je senior kat is?

Alle katten vanaf 7 jaar die bekend zijn in onze kliniek, zijn welkom op onze gratis seniorenbegeleiding bij een van onze paraveterinairen. Als voorbereiding voor je seniorenbegeleiding is het goed om je kat eens extra goed te observeren, zodat je je bevindingen met ons kan bespreken.