“Help, mijn kitten loopt mank na de enting!” is een opmerking die we heel soms horen. Als baasje schrik je hier enorm van. Moet ik mij zorgen maken? Ligt het soms aan het vaccin? Gelukkig niet, maar hoe komt het dan en wat kan ik doen? Wij, dierenarts in Arnhem Schuytgraaf, leggen het je uit:
Jonge kittens krijgen op 9 en 12 weken leeftijd hun kittenvaccinaties. Deze vaccinaties zijn erg belangrijk om weerstand op te bouwen tegen kattenziekte en niesziekte. Kattenziekte is een parvovirus dat heftige diarree kan veroorzaken en waaraan kittens (en katten) gemakkelijk kunnen overlijden. Niesziekte wordt veroorzaakt door verschillende ziekteverwekkers en zorgt voor milde tot heftige ontstekingen met veel slijm en snot aan de slijmvliezen van de neus, keel, mond en ogen. Kittens en katten voelen zich hier heel beroerd door en hebben veel zorg nodig, en ook aan niesziekte kunnen katten overlijden. Vaak blijven katten chronisch klachten houden. Het standaard vaccinatieschema voor de kat beschermt je kat tegen deze ziekten (zie “vaccineren”).
Het kan gebeuren dat dieren een normale reactie hebben op een enting. Meestal zien we dan dat ze een dagje niet zo lekker zijn of een keertje overgeven of diarree krijgen, zoals dit bij mensen ook wel eens gebeurt. Dit kan geen kwaad en maakt de vaccinatie niet minder werkzaam, het betekent juist dat het lichaam goed reageert op de vaccinatie.
Heel af en toe kan er iets anders gebeuren. Een paar dagen na de vaccinatie valt dan plotseling op dat een kitten minder wil lopen en zelfs kreupel loopt. Dit heet Limping Disease, ook wel Feline Limping syndrome of Limping
Kitten Disease genoemd. Meestal ontstaat dit volgend op de 9-weken vaccinatie en een enkele keer na de 12-weken vaccinatie of een andere vaccinatie. Als je dit ziet, heeft je kitten vaak moeite met springen, en wil het geen gewicht zetten op een of meer van de pootjes. Bij aanraken kunnen de pootjes pijnlijk zijn, meestal wisselen de pijnlijke pootjes elkaar gedurende de dag af. Vaak is dit het enige wat je merkt, maar soms krijgt zo’n kitten koorts, of willen ze niet graag meer eten.
Limping disease ontstaat door een wisselwerking van het afweersysteem met het Calici-virus. Dit virus is een van de ziekteverwekkers die niesziekte veroorzaakt. We geven de vaccinatie om de niesziekte te voorkomen. Maar als een kitten het virus bij zich draagt maar nog geen niesziekte gekregen heeft (de incubatieperiode), kan een vaccinatie ervoor zorgen dat er zogenoemde ‘immuuncomplexen’ gevormd worden die gaan neerslaan in de gewrichten. Immuuncomplexen zijn “klontjes” van de ziekteverwekker met antistoffen uit het lichaam. Dit is een normale reactie van het lichaam, die ervoor zorgt dat het virus door het immuunsysteem opgeruimd kan worden. Alleen in deze situatie worden de immuuncomplexen niet allemaal meteen opgeruimd, en komt een deel in de gewrichten terecht waar het ontsteking en pijnlijkheid geeft.
Het Calici-virus kan door volwassen katten bij zich gedragen worden zonder dat de kat hier ziek van wordt. Zo’n kat wordt een ‘drager’ genoemd. Een nieuwe kitten in huis kan door de drager worden besmet, en loopt daardoor kans op Limping Disease als we het vaccineren. Het Calici-virus kan lange tijd overleven in de buitenlucht, op kleding, voorwerpen, onder schoenen of op de vloer. Een kitten kan het virus dus ook ergens anders oplopen waar andere katten geweest zijn, of de eigenaar kan het virus onder de schoenen of aan de kleding mee naar binnen nemen. Het kitten kan daardoor zelfs Limping Disease ontwikkelen als het nog nooit andere katten dan de moeder en nestgenoten gezien heeft. Een kitten met Limping Disease was dus voor het vaccineren al besmet met het virus, het komt niet door de vaccinatie!
In de meeste gevallen zijn de klachten na een paar dagen pijnstilling weer over en er ontstaat geen blijvende schade. Zonder pijnstiller kunnen de klachten langer aanhouden omdat de ontsteking in de gewrichten dan niet geremd wordt. Neem daarom contact met ons op als je vermoedt dat je kitten last van heeft van Limping Disease , en gebruik zeker geen pijnstiller die voor mensen bedoeld is! Dit is zeer giftig voor katten (en andere huisdieren)!
Een kitten of kat zal bijna nooit tweemaal Limping Disease krijgen, dus de 12-weken enting en andere vaccinaties kunnen zonder extra risico’s op kreupelheid gegeven worden. En hoewel het niet leuk is als je kitten even kreupel loopt na de vaccinatie, is het vele malen minder erg dan een kitten met niesziekte en het risico om chronisch ziek te worden als de vaccinatie uitblijft!
Maak je je na het lezen van dit artikel toch nog zorgen om je kitten, maak dan gerust een afspraak met ons en kom langs bij onze dierenkliniek in Arnhem (Schuytgraaf). Je bent ook welkom voor een videoconsult, mocht Arnhem niet in de buurt zijn voor je. Of gewoon omdat je het makkelijk vindt. Klik op de knop hieronder om een afspraak te maken. Of neem contact met ons op.