Aanbevolen door de dierenarts

Handige tips over producten die het leven van je dier een stukje leuker en/of makkelijker maken.

Er is ontzettend veel te koop voor je hond, kat, konijn of knaagdier. Van sommige producten merken wij als ervaren dierenartsen dat huisdieren ze óf super leuk vinden, óf dat ze helpen om jouw huisdier gezond te houden.

Hieronder hebben wij voor verschillende dieren wat van dat soort leuke en/of handige producten onder elkaar gezet. Je kunt ze niet bij ons aanschaffen, het is slechts een ‘gouden’ tip.*

Snuffel maar eens verder. 🙂

Hond

Kong

Doel: gebitsverzorging, verveling en obesitas

Verveelt jouw hond zich snel? De Kong is een onweerstaanbaar speeltje voor jouw hond. Vul de Kong met snoepjes, smeer hem in met paté of met natgemaakte brokjes en jouw viervoeter is wel even zoet. Ook handig voor honden die schrokken.

Heeft jouw pup een scheef gebitje waardoor de hoektanden in het gehemelte prikken? Het kaakbot van je pup is nog relatief zacht waardoor standveranderingen van de tanden nog mogelijk zijn. Doordat de Kong stevig en elastisch is, voert deze druk uit op de hoektanden van binnenuit waardoor de tanden wat naar buiten geduwd worden.

Slow feeder

Doel: verveling en obesitas

Veel honden doen het: schrokken. Deze ongezonde eetgewoonte kan leiden tot gezondheidsrisico’s. Maagtorsie (maagkanteling) is een aandoening die vaak voor komt bij voornamelijk grote hondenrassen en dit is onder andere te wijten aan te snel eten.

Wanneer honden te snel eten, hebben zij ook vaak de neiging om te veel te eten. Hierdoor worden zij te zwaar en ontstaat er overgewicht. Overgewicht verhoogt het risico op hartaandoeningen, hitteberoerte en aandoeningen aan de luchtwegen. Kortom, rustig eten op een natuurlijke wijze vermindert de kans op gezondheidsproblemen. Een Slow Feeder kan je hierbij helpen. Het doolhof in de voerbak zorgt ervoor dat je hond moet werken voor zijn eten en schrokken vermindert.

Snuffelspelletjes

Doel: verveling en obesitas

Verveling bij honden. Het kan een groot probleem zijn. Niet alleen kan jouw hond zijn energie niet kwijt, hij of zij kan ook uit frustratie de tanden in jouw meubels gaan zetten.

Voldoende lichamelijke beweging is belangrijk, maar ook mentaal worden honden graag uitgedaagd. Met mentale uitdaging kunnen ze lekker hun ei kwijt  en kun je stress voorkomen. Voerspelletjes kunnen hierbij helpen.

Door actief op zoek te gaan naar een lekker snoepje wordt een hond gestimuleerd om zijn natuurlijke speurgedrag te gebruiken  om de puzzel op te lossen en het snoepje te bemachtigen. Leuk en lekker vermoeiend. Speurspelletjes zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden zodat je je dier steeds meer kunt uitdagen.

Hieronder een paar voorbeelden van leuke snuffelspelletjes:

Opblaasbare kraag

Doel: veiligheid, genezing.

Lijkt jouw hond ook wel een ongeleid projectiel met een kap op zijn kop? Een kap is soms nodig om het dier ervan te weerhouden aan een wondje of jeukende plek te likken. Dit vertraagd namelijk de genezing en leid vaak tot wondinfecties. Helaas vind niet elk dier een kap even prettig. Voor deze dieren kan een opblaasbare nekband een goed alternatief zijn. Deze band blokkeert het zicht niet, maar voorkomt wel dat je dier kan likken of bijten aan zijn lichaam. De kraag is wasbaar.

Thundershirt

Doel: angst verminderen.

In tijden van angst wil je je dier graag extra steunen. Een thundershirt kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Het shirt oefent een constante zachte druk uit op het lichaam van de hond. Dit heeft een rustgevend effect op het zenuwstelsel.

Het wordt ook toegepast bij pasgeboren kinderen (inbakeren) en mensen met een angststoornis. Ideaal voor tijdens spannende momenten zoals onweer, vuurwerk en reizen.

Chuckit Ultra Ball

Doel: verveling en obesitas tegengaan

De Ultra Ball van Chuckit is een speciale bal die extra goed stuitert, goed schoon te maken is en blijft drijven in water. Omdat de bal ook erg sterk is gaat hij lang mee. De bal helpt je hond zijn energie kwijt te raken en is daarom ook goed voor de gezondheid van je hond. 

Kat

Kattenmandje

Doel: angst verminderen.

Stressloos naar de dierenarts, het begint al bij de keuze van het juiste kattenmandje. Kies altijd voor een stevige reismand met een deksel die open kan of nog beter, een mand die makkelijk uit elkaar te halen is. Daarnaast een mandje met een smal rooster aan de zijkant waardoor jouw kat wel zijn omgeving kan inspecteren maar zich nog steeds lekker beschut kan voelen. Zo kunnen wij jouw kat relaxt uit zijn mandje halen voor een ontspannen onderzoek.

Hoe leuk rieten of stoffen mandjes ook zijn, vaak zijn ze minder geschikt voor een bezoek aan de dierenarts. Je kat kan hier (te) goed in wegkruipen of zichzelf zelfs vastklampen aan de mand. Het moeten trekken aan de kat of het schudden van de mand om je kat eruit te krijgen levert veel stress op en kan zelfs traumatisch zijn voor je kat. Dus help je kat een handje door het kiezen van het juiste mandje! 

Automatisch rollende bal

Doel: verveling en obesitas.

Katten zijn echte jagers en hebben vaak een oog voor alles wat beweegt. Belangrijk om dit jachtinstinct af en toe aan te wakkeren om jouw kat gezond en gelukkig te houden. En om te voorkomen dat jouw kat uit verveling zijn tanden gaat zetten in jouw meubels, kabels, kledingstukken of… voeten. Met de meeste kattenspeeltjes is het echter zo dat jij voor die beweging moet zorgen en daar heb je natuurlijk niet altijd tijd voor. Met een automatisch rollende bal kun jij jouw kat bezig houden terwijl jij je kunt focussen op andere dingen. Jij blij en jouw kat blij!

Microchip voerbak

Doel: obesitas en medisch dieet.

Voor veel katteneigenaren een bekend probleem: huisgenoten die elkaars eten opeten. Dat kan lastig zijn, zeker wanneer een van je katten op een speciaal dieet staat of wanneer een al te dikke huisgenoot van het eten van zijn medebewoner(s) snoept. Voerbakken uit elkaar houden werkt soms niet.

Maar gelukkig is er ook een andere oplossing, namelijk een voerbak op basis van een chip. De voerbak registreert de chip van je dier en gaat alleen open wanneer het juiste dier voor het voerbakje staat. Zo weet je zeker dat het voer door de rechtmatige eigenaar wordt opgepeuzeld. Deze voerbak bestaat ook in een variant met app waarmee jij online het eetgedrag van je kat in de gaten kunt houden.

Kattenluik op microchip

Doel: vreemde katten buiten houden.

Net zoals het lastig kan zijn om de juiste kat bij de juiste voerbak te houden kan het minstens zo lastig zijn om de een binnen te houden als de ander wel naar buiten mag. Of krijg jij regelmatig bezoek van ongewenste gasten uit de buurt? Een kattenluik op basis van chip kan een uitkomst bieden.

Het kattenluikje gaat alleen open wanneer het dier met een geregistreerde chip naar buiten of binnen wil. Zo kan jij je (zieke) kat binnen houden en ongewenste indringers buitenhouden.

Drinkfontein

Doel: stimuleren van drinken.

Voor dieren, en in het bijzonder katten is het heel belangrijk om voldoende te drinken. Katten zijn namelijk erg gevoelig voor het ontwikkelen van nierproblemen. Als er al sprake is van chronische nierschade is drinken nog belangrijker.

Helaas is dit vaak een grote uitdaging. Een drinkfontein kan helpen om het voor je kat aantrekkelijker te maken om te drinken. Door het stromende water verdwijnen nare geurtjes en wordt de smaak beter. Daarnaast kunnen katten het water beter zien, wat met normale bakjes niet altijd het geval is.

PUUR glucosamine

Doel: voedingssupplementen artrose.

Heb jij een kat met gewrichtsproblemen en wil je hem daarvoor extra ondersteunen? Glucosamine is een voedingssupplement dat bijdraagt aan de aanmaak en het behoud van kraakbeen in de gewrichten.

Puur Glucosamine Extra bevat onder andere glucosamine en chondroïtine voor de vorming van de zogeheten proteoglycanen. Deze vormen samen met water, kraakbeencellen en collageen het gewrichtskraakbeen. Het kraakbeen werkt als een stootkussen tussen beide delen van het gewricht. Het helpt dus om de gewrichten van jouw kat soepel te houden en zo pijn en stijfheid te verminderen. Dit poeder kun je gemakkelijk over het eten van je kat doen.

PUUR Omega 3 drank of capsules

Doel: voedingssupplementen artrose en auto-immuunziekten.

Omega 3 kan worden ingezet bij diverse aandoeningen zoals vachtproblemen, spier- en gewrichtsproblemen en immuunziekten. Omega 3 zorgt ervoor dat huid, spieren en gewrichten flexibeler worden en heeft daarnaast een ontstekingsremmend effect. Dit laatste is erg gunstig bij bijvoorbeeld artose en auto-immuunziekten, aangezien bij deze ziekten een ontstekingsreactie van het lichaam zelf de oorzaak is van de klachten. Met omega 3 help je dus niet alleen het lichaam te helpen herstellen maar ook om verergering van de klachten te voorkomen.

Konijnen & knaagdieren

Dijkstra dierenkliniek Arnhem cavia andere klachten

Snackbal

Doel: verveling en obesitas

Verveling en obesitas, ook bij konijnen en knaagdieren ligt dit gevaar op de loer. Af en toe lekker bewegen en de hersenen laten kraken is ook voor konijnen en knagers belangrijk om stress, overgewicht en zelfs depressie te voorkomen.

Wil jij jouw dier uitdagen om op een leuke manier wat extra beweging te krijgen? Probeer dan eens een snackbal. Door de bal te rollen moet je dier proberen het snoepje te bemachtigen. Heeft jouw dier het trucje snel door? Je kunt je dier nog extra uitdagen door het gat waar het snoepje uit moet komen wat kleiner te maken, zo is hij wel even bezig!

Nature bedding

Doel: kooi schoonhouden.

Elke konijnen of knaagdier eigenaar kent het wel, de bodembedekking van de kooi geeft een hoop stof en rotzooi. Meestal is dit geen probleem, maar als jij of je dier allergisch zijn voor stof of je dier een operatiewond heeft die schoon moet blijven, is dat een stuk lastiger. De Bunny naturebedding is een zachte fleecedeken met een molton die volledig stofvrij is maar desondanks de kooi en de omgeving schoonhoud! Even wassen op 60 graden en je kunt hem gewoon hergebruiken. Handig!

Digginbox

Doel: verveling en obesitas.

Graven, graven, graven, is jouw konijn ook de hele dag bezig zijn bodeminhoud buiten de kooi te scheppen? Konijnen leven oorspronkelijk in holletjes onder de grond, dus deze natuurlijke drang om te graven zorgt ervoor dat dit een activiteit is waar jou konijn graag en langdurig zoet mee kan zijn.

Met een digginbox kan jouw konijn dit naar hartenlust doen zonder er een rotzooi van te maken. Zo zal hij zich in het zand rollen om zijn vacht te verzorgen of het zand ijverig van de ene hoek naar de andere duwen, om daarna in de gegraven kuil heel ontspannen te kunnen luieren. Weg verveling. Win win! Jouw konijn kan zijn natuurlijke gedrag uitvoeren en jij kan zonder rotzooi genieten van een blij konijn.

* De links op deze pagina zijn affiliate links. Als je iets koopt via deze links, krijgen wij een klein percentage van de opbrengst van de webwinkel.